Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: W.P.C. van der Horst
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Meander.

Leersum, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Leersum, verzetsmonument (Foto: Jack de Groot/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Leersum (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is een eenvoudig en sober gedenkteken. Een wit tufstenen kruis is bevestigd op een gedenkplaat van natuursteen. Op de voorgrond liggen een aantal zwerfstenen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'1940 - 1945.
LEERSUMS VERZET
TER GEDACHTENIS'.

Hieronder staan de namen van dertien gesneuvelde leden van de plaatselijke verzetsbeweging.

Symboliek
De zwerfstenen zijn afkomstig uit het Leersumse veld en staan symbool voor wat zich daar in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Leersum aan dertien omgekomen plaatselijke verzetslieden.

De namen van de dertien slachtoffers luiden:

Jhr. R.W. de Beaufort, A. v.d. Berg, A. Bos, C. van Dijk, G.J. v. Dijk, F. den Hartog, B.G.M. v.d. Hoop, D.J. Baron van Lynden, Jvr. J.H. Pauw-Van Wieldrecht, A. de Ridder, A. Roosmale Nepveu, W. Selles en P. Vlijm.

De gemeente Leersum had een actieve verzetsbeweging, die naar verhouding een zware tol heeft betaald. Zowel in Duitsland als bij het natuurgebied Natewisch zijn vier verzetsmensen omgekomen. Tijdens een confrontatie met Nederlandse SS'ers vielen op 5 mei 1945 aan beide zijden doden. Koos van Zomeren heeft over deze gebeurtenissen in Leersum een roman geschreven.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Bron
Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht, Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht