Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Mevr. J.H. Hans
Onthulling: 25 oktober 1948
Adopteer dit monument.

Lopik-dorp, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Lopik-dorp (gemeente Lopik) is een kalkstenen beeldengroep van één staande en twee zittende mannenfiguren die allen in dezelfde richting kijken. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig, vierkant voetstuk. De beeldengroep is 3 meter hoog, 70 centimeter breed en 70 centimeter diep. Het voetstuk is bijna 2 meter hoog.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'DEN VADERLANDT GHETROUWE
BLIJF IK TOT IN DEN DOET'.

Hieronder zijn de namenen de geboorte- en overlijdensdata van vier omgekomen dorpsgenoten aangebracht.

Symboliek
De twee onderste, aan elkaar geboeide figuren symboliseren het verdrukte volk (de bezetting). De bovenste figuur, met een rol in zijn hand, stelt de bevrijding voor en geeft door zijn 'ommanteling' van het geheel aan dat alle drie de figuren voor hetzelfde doel (de vrijheid) hebben gestreden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Lopik-dorp (gemeente Lopik) is opgericht ter nagedachtenis aan vier medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Bernardus Wilhelmus Johannes Beelen, Arie de Groot, Hendrik van der Spoel en Oene Johannes Engelbertus Steenbeek.

Op 10 mei 1940 sneuvelde Arie de Groot (geb. 26-01-1919) bij de IJssellinie in Zutphen. Politieagent H. van der Spoel en ambtenaar O.J.E. Steenbeek werden op 24 oktober 1944 in Amsterdam door de bezetter gedood als represaille voor een aanslag op een lid van de Sicherheitsdienst. Marinier B.W.J. Beelen werd op 16 april 1945 in Cabauw gefusilleerd, omdat hij illegale lectuur verspreidde.

Onthulling
Het monument is onthuld op 25 oktober 1948 door de Commissaris van de Koningin in Utrecht, de heer M.A. Reinalda.

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van een gemeentewoning aan de Dorpstraat in Lopik-dorp.

Bronnen

  • Gemeente Lopik;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • Lopik, Geschiedenis en architectuur van Fred Gaasbeek en Teun Winkelman. (Monumenteninventarisatie Provincie Utrecht, deel 18, 1996).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht