Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: J.F. Vermeulen
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Mijdrecht, 'Monument 1940-1945' (foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument 1940-1945' in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) is een bakstenen gedenkmuur met in het midden een gemetselde zuil. De zuil wordt bekroond door een natuurstenen blok met het rijkswapen en de spreuk 'JE MAINTIENDRAI'. Op de muur zijn hardstenen platen met de Britse en Amerikaanse vlag aangebracht. Boven de vlaggen staat in hoogreliëf het jaartal '5 MEI 1945'. Links en rechts op de muur is een hardstenen plaquette bevestigd. Voor de muur bevinden zich twee gemetselde bloembakken.

Teksten
De tekst op de linkerplaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN HEN
DIE VIELEN UIT ONZE GEMEENTE'.

De tekst op de rechterplaat luidt:

'MIJN SCHILT ENDE BETROUWEN
SIJT GHIJ O GODT MIJN HEER'.

Restauratie
In 1999 is het monument gerestaureerd door de Lionsclub Mijdrecht/Wilnis.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument 1940-1945' in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) is opgericht ter nagedachtenis aan omgekomen plaatsgenoten en aan de bevrijding door de geallieerden.
Op 24 maart 1944 werd door een eenheid van de Utrechtse Knokploeg onder leiding van Arie van Heeringen, een overval gepleegd op het distributiekantoor. De buit (circa 14 duizend bonkaarten en inlegvellen) werd door de Landelijke Organisatie gebruikt voor hulp aan onderduikers. De burgemeester meldde dit voorval aan de Sicherheitsdienst. Omdat de bezetter Van Heeringen niet kon vinden, werd zijn familie als represaille overgebracht naar concentratiekamp Vught.

Hier overleed vader Gerrit van Heeringen aan de gevolgen van suikerziekte. Zoon Dirk, vijftig jaar na dato: 'Vader bleef alleen op de appèlplaats achter. Hij kreeg geen medische verzorging. Uiteindelijk is hij in het kamp geopereerd, maar zijn gezondheid ging snel achteruit. Mijn vader had enorm heimwee. Het heeft hem erg aangegrepen, dat hij zijn vrijheid kwijt was, voor iets waar hij part noch deel aan had. Vanuit het kampziekenhuis had hij zicht op de uitgang van het kamp. "Als we daar maar weer door zijn'', zei hij tegen mij.'

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945.

Bronnen

  • Gemeente De Ronde Venen;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • De Ronde Venen. (Uitgegeven op 23 maart 1994);
  • Mijdrecht van toen tot bijna nu in vogelvlucht;
  • Krantenartikelen in de Proosdijlander van 2 mei 1995 en de Nieuwe Meerbode van 5 mei 1999.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht