Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Marian Gobius (1910-1994)
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door De Zilvermaan.

Maarssen, monument in Park Goudestein (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Maarssen, monument in Park Goudestein (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Park Goudestein te Maarssen (gemeente Stichtse Vecht) is een beeld van een naakte, gebogen mannenfiguur met gebalde vuisten, knielend op een ronde sokkel. Het geheel is geplaatst op een bakstenen muur met plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER ERE VAN
ALLEN DIE
RECHT EN VRIJHEID
HOGER STELDEN
DAN HUN LEVEN'.

Symboliek
De mannenfiguur met gebalde vuisten staat symbool voor het plaatselijke verzet.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Park Goudestein herinnert de inwoners van Maarssen (gemeente Stichtse Vecht) aan verzetslieden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de strijd voor vrijheid.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Locatie
Het beeld is geplaatst in Park Goudestein, bij het gemeentehuis van Maarssen aan de Diependaalsedijk (gemeente Stichtse Vecht).

Bron
Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht, Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Bert & Nel Gerritsen | 4 mei 2020

Arnout & Jette | 4 mei 2020

Renske Middelham | 1 mei 2020

Edwin & Dianne | 29 april 2020

Vrijheid laat je nooit meer los!

Marcel & Miranda | 28 april 2020

Op afstand herdenken wij.

Esmeralda | 28 april 2020

Ter herinnering aan alle mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Dit jaar van afstand, volgend jaar weer samen bij het monument.