Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor A.C. de Graaf in Wognum (gemeente Medemblik) is een bouwwerk van Frans kalksteen, bestaande uit twee staande pilaren waarop een liggende pilaar is bevestigd. Op de liggende pilaar is een natuurstenen sculptuur van een palmtak bevestigd. In de liggende pilaar is een tekst gegraveerd.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

‘OP 17-IV-1945 HIER GEVALLEN DE VERZETSSTRIJDER
A.C. DE GRAAF WETHOUDER DER GEMEENTE WIERINGERMEER.’

De geschiedenis

Het monument voor A.C. de Graaf in Wognum (gemeente Medemblik) is opgericht ter nagedachtenis van de verzetsman die hier op 17 april 1945 door de bezetter is gefusilleerd.

Adriaan Cornelis de Graaf werd geboren in 1902, in Haarlemmermeer. Daar was hij werkzaam als boer en als wethouder. Tijdens de bezettingsjaren ging hij in het verzet. In oktober 1944 werd De Graaf laadmeester voor de Binnenlands Strijdkrachten, waarbij hij verantwoordelijk was voor de coördinatie van de distributie van wapens die vanuit Engeland gedropt werden. De Graaf, die ook bekend was onder de schuilnamen ‘A 3’, ‘Cor’ en ‘Oom Cor’, zat vanaf 1941 wegens zijn werkzaamheden ondergedoken. In 1945 werd hij gearresteerd door de Duitsers, tijdens de inundatie van de Wieringermeer. De Graaf werd op transport gesteld naar Hoorn, maar zou daar nooit aankomen. Op 17 april 1945 werd hij in Sijbekarspel door de bezetter gefusilleerd. Adrie de Graaf is 42 jaar geworden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1953.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat op de hoek Nieuwe Weg/A.C de Graafweg in Wognum (gemeente Medemblik).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De mannen van overste Wastenecker. De geschiedenis van de B.S. in Noord-Hollands Noorderkwartier.N.V van Drukkerij v/h C. de Boer Jr. (Den Helder, 1947);
  • ‘A.C. de Graaf, een bezielde verzetsman uit de Wieringermeer’, van J. Zwaan in Verzet in West-Friesland. De illegaliteit in westelijk West-Friesland en in de Wieringermeer in de jaren 1940-’45 (Uitg. Pirola, Schoorl, 1990);
  • Westfries Genootschap.

Meer informatie
Voor meer informatie over oorlogsmonumenten in de gemeente Medemblik klik hier.

 

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents