Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: W.J. Valk
Onthulling: 1953
Adopteer dit monument.

Sijbekarspel, monument voor A.C. de Graaf (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Sijbekarspel, monument voor A.C. de Graaf (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor A.C. de Graaf in Wognum (gemeente Medemblik) is een bouwwerk van Frans kalksteen, bestaande uit twee staande pilaren waarop een liggende pilaar is bevestigd. Op de liggende pilaar is een natuurstenen sculptuur van een palmtak bevestigd. In de liggende pilaar is een tekst gegraveerd.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'OP 17-IV-1945 HIER GEVALLEN DE VERZETSSTRIJDER
A.C. DE GRAAF WETHOUDER DER GEMEENTE WIERINGERMEER.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Graaf Adriaan Cornelis 28-04-1902 17-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor A.C. de Graaf in Wognum (gemeente Medemblik) is opgericht ter nagedachtenis van de verzetsman die hier op 17 april 1945 door de bezetter is gefusilleerd.

Adriaan Cornelis de Graaf werd geboren in 1903, in Haarlemmermeer. Daar was hij werkzaam als boer en als wethouder. Tijdens de bezettingsjaren ging hij in het verzet. In oktober 1943 werd De Graaf laadmeester voor de Binnenlands Strijdkrachten, waarbij hij verantwoordelijk was voor de coördinatie van de distributie van wapens die vanuit Engeland gedropt werden. De Graaf, die ook bekend was onder de schuilnamen 'A 3', 'Cor' en 'Oom Cor', zat vanaf 1941 wegens zijn werkzaamheden ondergedoken. In 1945 werd hij gearresteerd door de Duitsers, tijdens de inundatie van de Wieringermeer. De Graaf werd op transport gesteld naar Hoorn, maar zou daar nooit aankomen. Op 17 april 1945 werd hij in Sijbekarspel door de bezetter gefusilleerd, naar alle waarschijnlijkheid tijdens een vluchtpoging. Adrie de Graaf is 42 jaar geworden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1953.

Locatie
Het monument staat op de hoek Nieuwe Weg/A.C de Graafweg in Wognum (gemeente Medemblik).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De mannen van overste Wastenecker. De geschiedenis van de B.S. in Noord-Hollands Noorderkwartier.N.V van Drukkerij v/h C. de Boer Jr. (Den Helder, 1947);
  • 'A.C. de Graaf, een bezielde verzetsman uit de Wieringermeer', van J. Zwaan in Verzet in West-Friesland. De illegaliteit in westelijk West-Friesland en in de Wieringermeer in de jaren 1940-'45 (Uitg. Pirola, Schoorl, 1990);
  • Westfries Genootschap.

Meer informatie
Voor meer informatie over oorlogsmonumenten in de gemeente Medemblik klik hier.

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.