Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Frans Mandos (schildering), Jos Donders (muur)
Onthulling: 27 oktober 1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door BS Koningshaven.

Tilburg, 'Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Tilburg, 'Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Tilburg, 'Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand' (Foto: Ron van de Ven/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand' in Tilburg is een bakstenen kapel met een ingemetselde icoon van Maria met kind. Boven de beeltenis is een afdakje aangebracht. Aan weerszijden bevindt zich een lantaarn. Onder de icoon zijn twee plaquettes ingemetseld. Op de plaquettes zijn de namen van oorlogsslachtoffers aangebracht.
De schildering van Frans Mandos is een kopie van de icoon van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand in de kerk van San Alphonso te Rome.

Restauratie
In 2001 is de icoon gerestaureerd door Geert Hüsstege. Hierbij is gebruikgemaakt van duurzame materialen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand' herinnert de inwoners van Tilburg aan de bevrijding van de stad in 1944 en aan de blokploegleden en buurtbewoners van de wijk Broekhoven die tijdens deze strijd zijn omgekomen.

Bij de bevrijding van Tilburg op 26 en 27 oktober 1944 werd er hevig gevochten in de wijk Broekhoven. De leden van de vrijwillige luchtbeschermingsdienst van blok 611 deden in het heetst van de strijd aan Maria de belofte om een aan haar gewijde kapel te stichten als ze de gevechten zouden overleven.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de heer C.P.M. van Deurzen (die blokhoofd was van de door de gevechten getroffen wijk Broekhoven) en van het comité 'Straatkapel blok 611'.

Oprichting
Het monument is onthuld en ingezegend op 27 oktober 1945 ter gelegenheid van de eerste viering van de bevrijding van Tilburg.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Ringbaan-Zuid/Groenstraat te Tilburg.

Bronnen

  • Gemeente Tilburg;
  • Heemkundekring 'Tilborch';
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Voor meer informatie

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Fam. Neervoort | 4 mei 2020

Maria, Moeder van allen, zorg voor allen

Ingeborg | 1 mei 2020

Ter herinnering aan alle gestorvenen in oorlogstijd waar en wanneer dan ook.