Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Monument voor Zuilense Gevallenen’ in Utrecht is een bakstenen gedenkmuur met in het midden een zuil. De zuil wordt bekroond door een stalen schaal met een gebeeldhouwde vlam. Voor de muur staan op een halfrond zwart tufstenen plateau twee wit natuurstenen beelden van een mannen- en een vrouwenfiguur in klassieke stijl. In de muur zijn twee schilden van witte natuursteen gemetseld. De gedenkmuur is 16 meter 50 breed.

Teksten
De tekst op het plateau luidt:

‘1940 – 1945’.

De tekst op het rechterschild luidt:

‘ZUILEN’S BEVOLKING
HEEFT DIT MONUMENT
GESTICHT, OM DE NAGE-
DACHTENIS TE EREN VAN
DE GEVALLENEN IN DE
OORLOG EN IN HET VER-
ZET TEGEN DE OVER-
WELDIGING.’

Hieronder is een gedicht van Muus Jacobse aangebracht:

‘GOD DOE ONS DAN DIT WETEN:
WAT VOORBIJGING AAN NOOD EN LEED
IS NIET VERGEEFS GEWEEST
OMDAT UW MARTELAARS HIER OVERWONNEN
EN MET HUN BLOED DE BODEM IS GEWIJD’.

De tekst op het linkerschild luidt:

‘J.W. VAN DE SANDT
W.E. SWART
A.F. BARON VAN TUYL
VAN SEROOSKERKEN
W. SMOORENBEEK
S. HEMMINK
W. VAN KRIMPEN
A. FROOM
H.A. KNIPSCHILD
W.G. DE BOER
R. LOGGERS
K.F.N. TEMPELMAN
G.J. DE BOER
J.J. VAN DER HAM
W.C. BROUWER
E.T. KÖHLER-DE GROOT
F.A.J. ODINOT
S. INNIKEL’.

Symboliek
De mannen- en vrouwenfiguur beelden liefde en vrijheidszin uit. De mannenfiguur heeft een palmtak in zijn hand als teken van vrede. Aan zijn voeten zit een heraldisch vormgegeven leeuw. De vrouwenfiguur heeft een rijk versierde urn bij zich; een symbool van dood en rouw.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het gedenkteken aan de J.M. de Muinck Keizerlaan, maar bij de aanleg van de nieuwe brug over de Vecht is het verplaatst naar het Henny Knipschildplantsoen. In 1994 is een gedenksteen voor de omgekomen werknemers van Werkspoor aan het monument toegevoegd.

De geschiedenis

Het ‘Monument voor Zuilense Gevallenen’ in Utrecht is opgericht ter nagedachtenis aan zeventien inwoners van de Utrechtse wijk Zuilen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Eén van de zeventien gevallenen is Sofia Hemmink. Hemmink was Jehovah’s getuige en werd vanwege haar geloof gearresteerd op 7 september 1941. Zij kwam om in het concentratiekamp Auschwitz op 12 november 1942.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in het Henny Knipschildplantsoen langs de Prins Bernhardlaan in de wijk Zuilen te Utrecht.

Bron
Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9.

Getuigenverhaal
Achter oorlogsmonumenten gaan verhalen schuil. In de documentaires uit de reeks ‘Sprekende Beelden’ ontdek je deze verhalen aan de hand van getuigenverhalen. Bekijk in onderstaande video het verhaal bij dit monument.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents