Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Frans Broers (1934-1993)
Onthulling: 27 oktober 1989
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS Panta Rhei.

Tilburg, 'Monument voor de 15th Scottish Division' (foto: gemeente Tilburg, Ton van Rooij)
Tilburg, 'Monument voor de 15th Scottish Division' (foto: gemeente Tilburg, Ton van Rooij)
Tilburg, 'Monument voor de 15th Scottish Division' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Tilburg, 'Monument voor de 15th Scottish Division' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de 15th Scottish Division' in Tilburg is een bronzen beeld van een Schotse doedelzakspeler ('Bagpiper'). Het beeld is geplaatst op een voetstuk, waarop een afbeelding van een heraldische leeuw is aangebracht.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'SCOTLAND THE BRAVE
TER DANKBARE HERINNERING AAN
DE 15TH SCOTTISH DIVISION
VAN MAJOR-GENERAL C. BARBER
VOOR DE BEVRIJDING VAN TILBURG
OP 27 OKTOBER 1944.
(EEN OVERZICHT VAN SCHOTSE LEGERONDERDELEN)
27 - 10 - 1989'.

Wijziging
Het monument is in 2017 verplaatst van het Stadhuisplein naar het nieuwe Vrijheidspark.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de 15th Scottish Division' herinnert de inwoners van Tilburg aan het aandeel van deze divisie in de bevrijding van de stad op 27 oktober 1944.

Aan de bevrijding van Tilburg namen diverse legeronderdelen uit verschillende landen deel. De 15th Scottish Division, onder leiding van generaal-majoor Barber, speelde een prominente rol tijdens deze militaire operatie. Zij vielen vanuit zuidoostelijke richting (Hilvarenbeek) samen met de Prinses Irene Brigade de bezetter aan. Vanuit het noordoosten ('s-Hertogenbosch) kwamen de Engelsen. Toen de bezetter hierdoor dreigde te worden ingesloten, trok hij zich terug in noordwestelijke richting (Dongen). De Schotten - niet op de hoogte van de Duitse aftocht - openden een waar spervuur op de stad (met name op de wijk Broekhoven), waardoor veel burgers om het leven kwamen.

Toen er een korte gevechtspauze werd ingelast, maakte een Tilburger van de gelegenheid gebruik door met een gevonden helm en zwaaiend met een witte doek via de door de bezetter verlaten stellingen naar de Schotten te lopen. Hij probeerde de militairen ervan te overtuigen dat de bezetter inmiddels vertrokken was. Dit was niet eenvoudig, want de man sprak geen woord Engels. Op een vraag van de Schotse commandant of hij 'Dutchman' was, werd heftig ontkennend gereageerd, omdat dit woord bijna hetzelfde klinkt als het Tilburgse 'Döts', ofwel Duits. Na enige tumult werd de boodschap toch duidelijk en trokken de Schotten ongehinderd naar het stadscentrum.

Oprichting
De Heemkundekring 'Tilborgh' nam in 1984 het voortouw om een monument op te richten voor de Schotse divisie. Dit initiatief werd overgenomen door de Stichting tot Onderzoek van de Culturele en Historische Ontwikkelingen (Sochot) van Tilburg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 oktober 1989.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Vrijheidspark te Tilburg (gemeente Tilburg).

Bronnen

  • Gemeente Tilburg;
  • Heemkundekring 'Tilborch'.

Voor meer informatie

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Ingeborg | 3 mei 2020

With love and gratitude

Renzo van Gool | 1 mei 2020

Ik wil de mannen van de 15th Scottish Division bedanken. Voor onze vrijheid. Albà Gu Brath Scotland Forever!

Jolanda Creusen-Leijten | 28 april 2020

Bedankt dat ik in vrijheid heb mogen opgroeien.