Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Fort De Bilt te Utrecht is een wit natuurstenen beeld van een vrouwenfiguur met kind en hond. In haar rechterhand houdt de vrouw een lauwerkrans vast. Het beeld is geplaatst op een gemetseld muurtje. Onder het beeld is een plaquette van witte natuursteen en een ijzeren kruis aangebracht. Voor het beeld is een bloemenperk aangelegd. Bij het gedenkteken is tevens een klokkenstoel met luidklok geplaatst. Ook bevinden zich bij het monument drie natuurstenen plaquettes met namen van slachtoffers.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘DEN VADERLANDT GHETROUWE
BLYF ICK TOT INDEN DOET’.

Symboliek
Het beeld staat symbool voor het gezin dat niet meer compleet is. De lauwerkrans in de hand van de vrouw is een teken van rouw.

Wijziging
In 1995 is het monument uitgebreid met plaquettes waarop de namen van verschillende fusillade-slachtoffers staan vermeld. Op deze plaquettes blijken veel personen onjuist te staan vermeld. Stichting Herdenkingsmonument Fort de Bilt gaat alle zes de naamstenen met in totaal 139 namen weghalen en opnieuw laten maken.

De geschiedenis

Het monument in Fort De Bilt in Utrecht is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter werden gefusilleerd.

In de bezettingsjaren werd het noordelijke deel van het fort gebruikt als fusilladeplaats. Verzetsmensen uit heel Nederland werden hier geëxecuteerd. In afwachting van hun dood werden zij in een betonnen commandopost ondergebracht. De commandopost was voorzien van een luchtverversingsmachine, die de gevangenen zelf moesten bedienen.

Op de bunkerwanden bevinden zich nog enkele opschriften en een gedicht. Het monument staat op de plaats waar in de Tweede Wereldoorlog de houten fusilladepalen stonden.

Uit onderzoek is gebleken dat er op de plaquettes bij het monument veel verkeerde namen te staan. Zo staan er namen vermeld van personen die niet bij Fort de Bilt zijn gefusilleerd, maar bijvoorbeeld op de Leusder Heide. De fouten zijn ontstaan doordat de namenlijst direct is overgenomen van een namenlijst die afkomstig was uit het Utrechtse verzet. Historicus Victor Frederikin merkte een aantal van deze fouten op en historicus Jim Terlingen heeft hierover in de media gepubliceerd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949 door de weduwe van een verzetsman.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich naast de bunker in het noordelijke deel van Fort De Bilt te Utrecht.

Bronnen

Getuigenverhaal
Achter oorlogsmonumenten gaan verhalen schuil. In de documentaires uit de reeks ‘Sprekende Beelden’ ontdek je deze verhalen aan de hand van getuigenverhalen. Bekijk in onderstaande video het verhaal bij dit monument.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Inge Gorris | 09 aug 2022

Ik schreef dit gedicht naar aanleiding van een artikelenreeks over De beul van Amersfoort en de zoektoecht van de zoon naar wie zijn vader was.

Vier Mei
De Beul van Amersfoort

De zoon op zoek naar wie zijn vader was
bekend als Beul van Amersfoort
om te weten hoe hij
tot zulke gruweldaden kwam.

Om knuppels stuk te slaan
op gekromde ruggen
en ogen uit te steken en op commando
zijn geweren leeg te schieten.

Was om de hoek dat kamp
dat geruisloos verdween
toen overwinnaars zege boekten
en overlevenden wilden vergeten.

Gevangen gehouden in bekende namen
als Blauwkapel en Crailo bij Laren.
Zelfs Fort De Bilt
waar zijn vrouw vertoefde.

Vanuit zijn gevangenis schreef hij
duizend liefdesbrieven
naar geliefde die levenslang
en in het kwade hem zo begreep.

Een fietstocht naar herrezen kamp
om de hemel te zien bloeden
boven graven van de doden.
Het is tenslotte om de hoek.

In mens geboren tegenpolen
zonder evenwicht iemand wordend.
Ongeweten zondigt men niet.
Zij wisten. Wij nu ook.

Inge Gorris.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents