Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Johanna Sprenkels
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Utrecht, plaquette in het Postkantoor (Replica van de gedenkplaat) (foto: L.J. Lans)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het postkantoor te Utrecht is uitgevoerd in brons. In reliëf wordt een als draak uitgebeelde Duitse adelaar afgebeeld, die met zijn klauwen het Nederlandse wapen grijpt. Hieronder staan de initialen van de PTT. Boven de draak is een afbeelding van de Nijmeegse brug en gedropte parachutisten aangebracht. Links staat de Domtoren, rechts het postkantoor op de Neude. Onderaan wordt met twee zandlopers en een telefoonlijn met zendtoestel het illegale contact tussen Utrecht en Nijmegen uitgebeeld.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'W.J. HEUKELS - L.J. LANS
GAVEN HUN LEVEN VOOR NEDERLAND EN ORANJE.
HUN ZWIJGEN REDDE HUN MEDEWERKERS'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het postkantoor te Utrecht herinnert de inwoners aan de ambtenaren van het Utrechtse telefoondistrict die in het najaar van 1944 in verbinding stonden met de geallieerden in het bevrijdde Nijmegen. Door deze verzetsdaad verloor de bezetter zeker zestig treinen. De plaquette herinnert tevens aan twee gefussilleerde verzetsmensen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

W.J. Heukels en L.J. Lans.

Aan de achterzijde van het postkantoor aan de Oudegracht hadden de heren W.J. Heukels en L.J. Lans samen met andere ondergrondse PTT-medewerkers een geheime installatie aangelegd. Hiermee werd het illegale contact in heel Nederland in stand gehouden. Heukels en Lans zijn op het terrein van de machinefabriek Jaffa in Utrecht geëxecuteerd in verband met een bomaanslag in deze fabriek. Een bomaanslag die zij niet hadden gepleegd. Wolter Heukels is postuum door de koningin geëerd met het verzetskruis.

Een replica van de plaquette is geplaatst bij het familiegraf op de begraafplaats Oud-Kralingen in Rotterdam. Het enige verschil met de originele plaquette is dat de replica niet is uitgevoerd in brons, maar in natuursteen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Locatie
De plaquette hangt in het trapportaal van het postkantoor op de Neude in Utrecht.

Bron
Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht