Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument te Woerden is een uit één stuk kunstbeton gehouwen gedenknaald, bekroond met een bronzen schaal. De zuil staat op een donker natuurstenen voetstuk.

Teksten
De tekst op de voorzijde van het voetstuk luidt:

‘GEDENK HEN,
DIE VIELEN
VOOR UW VRIJHEID’.

De tekst op de achterzijde van het voestuk luidt:

‘BEWAAK DE VRIJHEID
ALS EEN KOSTBAAR GOED’.

Symboliek
Het monument benadrukt het belang van vrijheid.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument te Woerden is opgericht ter nagedachtenis aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en benadrukt het belang van de vrijheid.

Oprichting

Het monument was een initiatief van de stichting Herdenking Gevallenen en is in april 1954 voltooid. Op 4 mei 1954 werd het monument voor het eerst centraal betrokken bij de 4 mei herdenking in Woerden.
Op 9 juli 1954 is het monument door Frans Schrijver, overgedragen aan Burgemeester H.H.C. Vos van de gemeente Woerden. Met dit monument wilde het plaatselijke comité ‘enerzijds oproepen tot een eerbiedig gedenkteken van hen die vielen voor de vrijheid en anderzijds opwekken tot waakzaamheid opdat dit kostelijk goed niet verloren gaat door eigen schuld’.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1954.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard en Woerdense Courant 7 mei 1954

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Paula Borsboom | 04 mei 2020

Toen ik jong was, nu zeker vijftig jaar geleden, ging ik met mijn vader mee naar de herdenking op de Meeuwenlaan. Ik zag aan hem dat dit een ernstige zaak was en ik werd elke keer weer geraakt door die ernst. Het ís een ernstige zaak: vrede en vrijheid. Dank lieve papa, dat je me hebt leren gedenken!


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents