Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: A.N. van Donkelaar
Onthulling: 1954
Adopteer dit monument.

Woerden, oorlogsmonument (foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument te Woerden is een uit één stuk kunstbeton gehouwen gedenknaald, bekroond met een bronzen schaal. De zuil staat op een donker natuurstenen voetstuk.

Teksten
De tekst op de voorzijde van het voetstuk luidt:

'GEDENK HEN,
DIE VIELEN
VOOR UW VRIJHEID'.

De tekst op de achterzijde van het voestuk luidt:

'BEWAAK DE VRIJHEID
ALS EEN KOSTBAAR GOED'.

Symboliek
Het monument benadrukt het belang van vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument te Woerden is opgericht ter nagedachtenis aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en benadrukt het belang van de vrijheid.

Oprichting

Het monument was een initiatief van de stichting Herdenking Gevallenen en is in april 1954 voltooid. Op 4 mei 1954 werd het monument voor het eerst centraal betrokken bij de 4 mei herdenking in Woerden.
Op 9 juli 1954 is het monument door Frans Schrijver, overgedragen aan Burgemeester H.H.C. Vos van de gemeente Woerden. Met dit monument wilde het plaatselijke comité 'enerzijds oproepen tot een eerbiedig gedenkteken van hen die vielen voor de vrijheid en anderzijds opwekken tot waakzaamheid opdat dit kostelijk goed niet verloren gaat door eigen schuld'. 


Onthulling
Het monument is onthuld in 1954.

Bronnen

  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard en Woerdense Courant 7 mei 1954

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht