Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Ontwerper: Marcus Ravenswaay (11-06-1925)
Onthulling: 18 september 1999
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door C.S. De Hoven.

Gorinchem, 'Indië-monument' (foto: Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw Guineagangers Zuid-Holland-Zuid)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Gorinchem is een granieten gedenksteen met bronzen bas-reliëfs. Op de steen zijn vijf kruizen aangebracht. De gedenksteen is geplaatst op een voetstuk, waarop een plaquette is bevestigd.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

'ZIJ
WERDEN
GEROEPEN...

MAAR
KEERDEN
NIET TERUG.'

De tekst op de plaquette luidt:

'TUSSEN 1945-1951
VERLOREN ZIJ HUN LEVEN
IN VOORMALIG NEDERLANDS-INDIË

GERRIT JOCHEMS * 11-12-1919 † 25-07-1947
THOMAS MUILWIJK * 07-11-1926 † 29-01-1949
GERRIT CORNELIS TON * 12-03-1917 † 20-03-1949
HENDRIKUS DEN UIJL * 04-01-1928 † 12-04-1950
JAN VERHEIJ * 29-09-1925 † 07-07-1947.'

Symboliek
Om de band tussen Gorinchem en het voormalige Nederlands-Indië uit te drukken is links de toren van Gorinchem en een boeket tulpen weergegeven en rechts een rokende vulkaan en sawahs. Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Jochems Gerrit 11-12-1919 25-07-1947

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Gorinchem is opgericht ter nagedachtenis aan vijf medeburgers die bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was het initiatief van een groep oud-Indiëgangers. Zij wilden hiermee het verwerkingsproces voor de thuisblijvers ondersteunen.

Onthulling
Het monument is op 18 september 1999 onthuld door burgemeester P. IJssels, de directeur van Stichting Dienstverlening Veteranen mevrouw F. Zuijdwegt en de jongeren Michael Marcalo en Ferdinand de Ridder. Het onderhoud is in handen van de gemeente.

Locatie
Het monument is geplaatst in de straat Paardenwater, nabij de Stadswallen van Gorinchem.

Bronnen

  • Gemeente Gorinchem;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.