Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Koopvaardijpersoneel, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Ben Guntenaar
Onthulling: 30 april 1955
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Wegwijzer.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS De Rietput.

Leerdam, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Leerdam, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Leerdam, oorlogsmonument (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument te Leerdam (gemeente Vijfheerenlanden) is een wit natuurstenen beeld van een mannenfiguur. Uit deze man maakt zich een vogel los. Het beeld is geplaatst op een zuil. Aan weerszijden van de zuil is een wit natuurstenen gedenksteen geplaatst.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945'.

Wijziging
De gedenkstenen zijn in 2005 aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument te Leerdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Oranjevereniging in Leerdam.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 april 1955. De gedenksteen voor de slachtoffers van de strijd in het voormalig Nederlands-Indië is onthuld op 6 april 2005 door waarnemend burgemeester mevrouw J. Stolker en de heer J. Fioole.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Stationsweg / Pr.Hendrikstraat te Leerdam (gemeente Vijfheerenlanden).

Bronnen

  • Gemeente Leerdam, tegenwoordig gemeente Vijfheerenlanden;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht