Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Onthulling: 2 mei 1997
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Chr. Basisschool De Parel.

Poortugaal, 'Indië-monument' (foto: Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Poortugaal (gemeente Albrandswaard) bestaat uit een eenvoudig houten kruis en een zwarte gedenksteen. De gedenksteen is 1 meter hoog, 75 centimeter breed en 5 centimeter diep.

Teksten
De tekst op het kruis luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

De tekst op de gedenksteen luidt:

'NEDERLANDS-INDIË 1941-1945:
J. Hoegee 25-11-1909 25-08-1943
Thaikamp.

NEDERLANDS-INDIË
1945-1950:

C.H. van Wijnen 03-08-1925 20-05-1946 Semarang,
J.C. van der Stoep 23-09-1925 24-06-1949 a/b Kota Intern.

KOREA:
J. Verheij 16-01-1928 03-02-1951 Sangjangpo.

GEDENK IN UW GEDACHTEN
DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN
EN VER VAN HUN VERWANTEN
IN DEN VREEMDE ZIJN BEGRAVEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Poortugaal (gemeente Albrandswaard) is opgericht ter nagedachtenis aan vier inwoners van de gemeente die in het voormalige Nederlands-Indië en in Korea door oorlogshandelingen om het leven kwamen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

J. Hoegee, J.C. van der Stoep, J. Verheij en C.H. van Wijnen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 1997 door burgemeester mevr. A. Latenstein van Voorst-Woldringh en de voorzitter van VOMI Zuid-Holland Zuid, de heer G. de Jong.

Locatie
Het monument bevindt zich op de begraafplaats achter de Hervormde Kerk aan de Kerkstraat te Poortugaal (gemeente Albrandswaard).

Bronnen

  • Gemeente Albrandswaard;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht