Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS De Twilling.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Sprankel.

Stiens, monument Lange Buorren (foto: Tea Geertsma)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Stiens (gemeente Leeuwarderadeel) is een natuurstenen gedenksteen, geplaatst op een gemetseld voetstuk.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TROCH FRJEMD GEWELD
FAN HÛS EN HIEM FORDREAUN
BINN HJA YN DUTSLAN BLEAUN

1940 - 1945

TAMME ZYLSTRA BERNE 18-9-23
ARJEN HESLINGA - 18-1-24
FOLKERT TOLSMA - 24-11-25'.

Wijziging
Oorspronkelijk was de gedenksteen ingemetseld in de torenmuur van de N.H. kerk. In verband met restauratie van de kerk en de wens van de plaatselijke bevolking om de gedenksteen een meer centrale plaats te geven, werd deze op 10 oktober 1957 overgebracht naar de Lange Buorren.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Stiens (gemeente Leeuwarderadeel) is opgericht ter nagedachtenis aan drie medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden: Arjen Heslinga, Folkert Tolsma en Tamme Zijlstra.

Arjen Heslinga werd geboren op 18 januari 1924 in Stiens. Hij werd in januari 1945, samen met zijn twee broers Sietse en Jacob, gearresteerd in verband met het overtreden van de verduisteringsvoorschriften. Een jonge evacué die 's nachts naar het toilet moest, liet in haar onschuld het licht branden in een niet verduisterd vertrek. Dit werd opgemerkt door een passerende patrouille van de bezetter. De drie broers werden naar Sint-Annaparochie gebracht. Later werden Arjen en Sietse overgebracht naar de strafgevangenis in Leeuwarden, terwijl Jacob werd vrijgelaten. Vanuit Leeuwarden werd Arjen op transport gesteld naar Duitsland en Sietse naar de gevangenis in Assen. In april 1945 kwam Arjen ziek in Nederland terug. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis te Delfzijl, waar hij op 16 april overleed. Hij werd begraven in Delfzijl. Op 18 mei 1945 werd Heslinga herbegraven op de Algemene begraafplaats in Vrouwenparochie.

Folkert Tolsma werd geboren op 24 november 1925 in Jipsinghuizen. Hij was landarbeider in Stiens. In juli 1944 werd Tolsma gearresteerd, omdat hij zich had onttrokken aan de arbeidsinzet. In augustus werd hij op transport gesteld naar Duitsland, waar hij op 25 november 1944 in Ammendorf overleed. Tolsma werd gecremeerd en zijn urn is bijgezet op het Ereveld Loenen.

Tamme Zijlstra werd geboren op 28 september 1923 in Stiens. Op de gedenksteen staat 18 september; dit is niet juist. Hij was carosseriebouwer en moest in verband met de arbeidsinzet onderduiken. Tijdens een razzia op 23 augustus 1944 werd Zijlstra opgepakt en naar Duitsland overgebracht. Op 28 februari 1945 overleed hij in Alhem. Het is niet bekend waar Zijlstra werd begraven.

Locatie
Het monument is geplaatst in het plantsoen bij het gemeentehuis van Leeuwarderadeel aan de Lange Buorren te Stiens.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht