Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen
Ontwerper: Will Sleegers-van de Putt
Onthulling: 5 mei 1965
Adopteer dit monument.

Geldrop, Vrijheidsbeeld (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Geldrop, Vrijheidsbeeld (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Vrijheidsbeeld in Geldrop (gemeente Geldrop-Mierlo) is uitgevoerd in brons. Een knielende mannenfiguur heft zijn rechterarm in de lucht, terwijl op zijn hand een vredesduif zit. Het beeld is geplaatst op een vierkant voetstuk. Het gedenkteken is 1 meter 80 hoog, 70 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Tekst
In het voetstuk staan de jaartallen '1940-1945' gebeiteld.

Symboliek
Het beeld symboliseert de bevrijding: 'de gebonden figuur die mede door middel van zijn hand de vrede (uitgebeeld door de duif) nieuw leven geeft'. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Vrijheidsbeeld' herinnert de inwoners van Geldrop (gemeente Geldrop-Mierlo) aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland.

De ontwerpster van het beeld, Will Sleegers-van de Putt, is de dochter van de voormalige burgemeester van Geldrop die tijdens bezettingsjaren is gedeporteerd en omgebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1965 door burgemeester Van Lanschot.

Bron
Gemeente Geldrop-Mierlo.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Fam. Velzel-Adams | 28 april 2020