Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Boksum, gedenksteen in de boerderij van Andreae (foto: A. van der Meulen - Koehoorn)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenksteen in de boerderij van Andreae te Boksum (gemeente Menaldumadeel) is uitgevoerd in natuursteen. In reliëf wordt een uit de vlammen herrijzende Nederlandse leeuw afgebeeld.

Tekst
Op de gedenksteen is het jaartal '1947' aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenksteen in de boerderij van Andreae herinnert de inwoners van Boksum (gemeente Menaldumadeel) aan de hoeve die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter in de brand is gestoken.

Op 28 september 1944 waren vier gewapende mannen van de Leeuwarder Knokploeg op weg naar de provinciale hoofdstad, toen bij Boksum uit de richting van Marssum drie leden van de Feldgendarmerie naderden. Om een confrontatie te voorkomen, fietsten de KP'ers het dorp in om aan de andere kant hun weg naar Leeuwarden te vervolgen. Aangezien zij niet wisten dat Boksum geen doorgaande weg heeft, kwamen ze op het erf van de familie Andreae terecht. Ze gooiden de fietsen in de schuur en verstopten zich rond de boerderij.

Toen de leden van de Feldgendarmerie het erf betraden, werden zij beschoten door de verzetsmannen. Twee Duitsers raakten lichtgewond en vluchtten het land in. De KP'ers verdwenen. Een poosje later kwam een van de Duitsers terug om telefonisch om versterking te vragen. Intussen kwam Andreae sr. thuis. Hij hoorde wat er gebeurd was en stuurde zijn twee zonen, Jacobus en Jacobus Karstjen, voor hun veiligheid naar Hijlaard.

Vrij spoedig daarna arriveerde een grote groep Duitsers. Andreae sr. werd verhoord. Ondanks mishandelingen verklaarde hij niet te weten in welke richting de KP'ers waren vertrokken. De bezetter was woedend en brandde de boerderij plat. Andreae werd meegenomen. Na een week gevangenschap in het huis van bewaring te Leeuwarden werd hij weer vrijgelaten.

Onthulling
In 1947 is op dezelfde plaats een nieuwe boerderij gebouwd. Als herinnering aan 28 september 1944 werd in de muur van het woongedeelte een gedenksteen ingemetseld.

Locatie
De gevelsteen is ingemetseld in de muur van de boerderij aan de Buorren in Boksum (gemeente Menaldumadeel).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.