Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS de Vlinder.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door GBS Ds. G. Doekes.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Jenaplan OBS Het Palet.

Hardenberg, verzetsmonument (foto: Cbs. Sjaloom)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Hardenberg is een zwerfkei met op de voorzijde een koperen gedenkplaatje.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Hardenberg is opgericht ter nagedachtenis aan drie plaatselijke verzetsmannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Pieter Arends, Heine Bolks en Herman Scheffer.

Heine Bolks werd op 12 oktober 1915 geboren in Nordhorn (Landkr. Grafschaft Bentheim). Hij was monteur. Op 8 maart 1945 werd hij als represaillemaatregel samen met vele anderen op de schietbaan bij kamp Amersfoort door de bezetter geëxecuteerd. Hij ligt begraven op het Nederlands ereveld Loenen bij Apeldoorn.

Pieter Arends werd geboren op 26 april 1918 in Odoorn. Deze onderwijzer was tijdens de oorlog lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Hij sneuvelde op 26 april 1945 in Hardenberg en ligt begraven op de Gemeentelijke begraafplaats 'Heidehof' te Ugchelen.

Herman Hendrik Scheffer werd geboren op 6 juni 1892 in Heemse. Hij was schilder. Op 7 april 1945 sneuvelde hij in Hardenberg. Zijn stoffelijk overschot ligt begraven op de Gemeentelijke begraafplaats in Heemse.

Locatie
Het monument is geplaatst op een pleintje aan de Brandweg te Hardenberg. Hier staat tevens het monument 'Frits de Zwerver'.

Bron
Slachtofferregister van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting, te raadplegen via: www.ogs.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht