Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Frits de Zwerver' in Hardenberg is een borstbeeld, geplaatst op een zuilvormig voetstuk met op de voorzijde een koperen gedenkplaat.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'VOOR ALLEN DIE ONS
EEN TOEKOMST GAVEN.'

De geschiedenis

Het monument 'Frits de Zwerver' in Hardenberg herinnert aan de Nederlandse, gereformeerde predikant en verzetsstrijder Frederik Slomp (1898-1978).
De gereformeerde predikant Frederik Slomp was gedurende de Tweede Wereldoorlog een actieve verzetsstrijder. Vanaf 1939 verleende hij hulp aan Duitse joden die naar Nederland waren gevlucht en regelde hij schuiladressen voor Duitse burgers die hun dienstplicht in de Wehrmacht weigerden te vervullen. Tijdens de bezetting riep hij op tot verzet tegen de bezetter op illegale bijeenkomsten van de Antirevolutionaire Partij en het Christelijk Nationaal Vakverbond.

Op 12 juli 1942 kwam de bezetter Frederik Slomp op het spoor en was de Gestapo onderweg om hem te arresteren. Door een waarschuwing wist hij hieraan te ontkomen door onder te duiken. In november 1942 ontmoette hij Helena Kuipers-Rietberg, een verzetsstrijdster die onder de naam ‘Tante Riek’ vele onderduikers hielp. Op haar verzoek begon Slomp een nationaal netwerk op te zetten: De Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Frederik Slomp reisde onder zijn schuilnaam ‘Frits de Zwerver’ het hele land door om zijn verzetsorganisatie uit te breiden. Hij organiseerde wekelijkse bijeenkomsten die bekend stonden als ‘De Beurs’, waar vraag en aanbod van onderduikers en onderduikadressen op elkaar werden afgestemd. Op 19 oktober 1943 moest ‘Frits de Zwerver’ zijn voorzitterschap van de LO neerleggen omdat de Sicherheitsdienst een aantal kopstukken van zijn organisatie had gearresteerd en hij teveel gevaar ging lopen.

Op 1 mei 1944 werd Frederik Slomp bij toeval aangehouden in Ruurlo en gearresteerd. De bezetter herkende hem niet en zag hem aan voor een joodse burger. In deze hoedanigheid werd hij overgebracht naar de gevangenis in Arnhem om vervolgens naar Scheveningen op transport gesteld te worden. Zover kwam het echter niet, aangezien hij door vrienden uit de Landelijke Knokploegen (LKP) werd bevrijd. Hierna heeft Slomp met zijn gezin tot aan het einde van de bezetting ondergedoken gezeten.

Na de bevrijding van Overijssel op 11 april 1945 werd Slomp, op verzoek van de afgezette burgemeester, in de overgangsperiode enkele weken belast met het openbaar gezag in Hardenberg. Doordat de kerkenraad van Heemse hem een jaar vrijstelde, kon hij – binnen het verband van de LO en de LKP – al zijn aandacht wijden aan de zorg voor de weduwen en wezen van de ongeveer 1.700 tijdens de Duitse bezetting gesneuvelde leden van het verzet. Hierna wijdde hij zich weer aan het prediken.

Frederik Slomp ontving van de Engelse regering op 18 oktober 1948 de King's Medal for Courage in the Cause of Freedom.

In december 1978 overleed Frederik ‘Frits de Zwerver’ Slomp aan kanker.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op een pleintje aan de Brandweg in de wijk Heemse, nabij de Kandelaarkerk te Hardenberg. Hier staat tevens het verzetsmonument.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents