Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Onthulling: 14 januari 1946
Adopteer dit monument.

Nederhorst den Berg, 'monument voor Albertus van Benschop' (foto: J.W. Leijenhorst)
Nederhorst den Berg, 'monument voor Albertus van Benschop' (foto: J.W. Leijenhorst)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'monument voor Albertus van Benschop' in Nederhorst den Berg (gemeente Wijdemeren) is een gedenknaald, bekroond met een kruis. De voet van de gedenknaald wordt omringd door een bloemperk. Op het onderste gedeelte van het monument is een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'ALBERTUS VAN BENSCHOP
12-7-1925
FURORE TEUTONICO
14 JANUARI 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'monument voor Albertus van Benschop' in Nederhorst den Berg (gemeente Wijdemeren) herinnert de inwoners van het dorp aan de door de bezetter gehouden razzia van 14 januari 1944 waarbij drie dorpsgenoten, waaronder Albertus van Benschop, om het leven kwamen.

In de nacht van 14 januari 1944 werd door de bezetter een razzia gehouden in Nederhorst den Berg. Albertus (Ap) van Benschop vluchtte met zijn buurjongen Ben Stokkers de weilanden in. Ze vonden een veilige schuilplaats in de stal van een nabijgelegen boerderij. Even na twaalf uur 's middags voelden ze zich dusdanig opgejaagd door het aanhoudende geweervuur dat ze de stal verlieten. Toen de twee jongens naar buiten renden werd Albertus van Benschop neergeschoten door de bezetter. Hij overleed ter plekke. Ben Stokkers moest zich overgeven. Tijdens de razzia kwamen ook Frits van Zanten en Geertruida Vink om het leven.

Albertus van Benschop werd op 18 januari 1944 begraven op het RK kerkhof in Nerderhorst den Berg. Pastoor Groot leidde de dienst en schreef na afloop in het overlijdensboek van de parochie ' Die 14 Januarii 1945 obiit furore teutonico Albertus van Benschop aetat 19 an. Depositos in coemeteria nostra die 18 Jan..' De woorden 'furore teutonico' refereren naar 'de woede van de Duitsers' die het leven van Albertus heeft gekost.

Voor Frits van Zanten werd een monument opgericht op de Algemene Begraafplaats van Nederhorst den Berg (gemeente Wijdemeren). In 1995 werd ook een algemeen herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de razzia van 14 januari 1944 opgericht, dit bevindt zich in de Kerkstraat in Nederhorst den Berg (gemeente Wijdemeren).

Onthulling
Het 'monument voor Albertus van Benschop' werd op 14 januari 1946 onthuld door de burgemeester van Nederhorst den Berg, de heer B.A. Ph. Baron van Harinxma thoe Slooten.

Locatie
Het 'monument voor Albertus van Benschop' bevindt zich op het RK kerkhof aan de Dammerweg te Nederhorst den Berg (gemeente Wijdemeren).

Bron
Historische Kring Nederhorst den Berg.

Voor meer informatie
Nederhorst den Berg tijdens de oorlog 1940-1945, W. van Deutekom e.a. (in: Historische Kring Nederhorst den Berg ‘WERINON’ febr. 2006, nr. 59).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht