Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Westerhaar (gemeente Twenterand) is een gedenksteen van witte natuursteen met in reliëf een knielende mannenfiguur die in de kracht van zijn leven ten val is gebracht. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 1 meter 50 breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

‘DERK WEBBINK
* 29 JUNI 1917 Ý 23 SEPT. 1944

JAN VAN PUTTEN
* 3 FEBR. 1920 Ý 23 SEPT. 1944

HENDRIK JAN SCHIPPER
* 17 JUNI 1920 Ý 3 APRIL 1945

ALBERT JAN KRIKKEN
* 27 DEC. 1924 Ý 11 APRIL 1949′.

Wijziging
In 1949 is een naam toegevoegd van een in het voormalige Nederlands-Indië gesneuvelde militair. In 2016 is het monument verplaatst wordt verplaatst van de hoek van de P.M. Hackstraat-Zonnedauwstraat naar een plek aan de Oranjestraat.

Symboliek
Het monument staat symbool voor alle mensen, jong en vol idealen, die door de bezetter zijn neergeslagen.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Westerhaar (gemeente Twenterand) is opgericht ter nagedachtenis aan drie plaatselijke verzetsmensen die tijdens de bezettingsjaren zijn omgekomen en één Nederlandse soldaat die in het voormalige Nederlands-Indië is gesneuveld.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Albert Jan Krikken, Jan van Putten, Hendrik Jan Schipper en Derk Webbink.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 december 1947 door familieleden van de drie omgekomen verzetslieden.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Oranjelaan in Westerhaar (gemeente Twenterand).

Bronnen

  • Voormalig gemeente Vriezenveen;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Tubantia. 31 maart 2016. ‘Nieuwe plek voor oorlogsmonument Westerhaar’.

Voor meer informatie
Meer informatie is te vinden in de VVV-brochure Monumenten route 1940 – 1945 Noord-Twente en Noordoost Overijssel.
4 mei comité Vroomshoop.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents