Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in het gemeentehuis van Bedum (gemeente Het Hogeland) bestaat uit twee gebrandschilderde glas-in-loodramen. Bij de ramen is een plaquette aangebracht. De ramen zijn 5 meter hoog en 3 meter breed. Op de plaquette zijn in alfabetische volgorde de namen van 46 oorlogsslachtoffers uit Bedum aangebracht.

Symboliek
Het gedenkraam brengt op symbolische wijze de ellende van de bezetting en de vreugde van de bevrijding in beeld. Op het linker venster wordt met de zwarte Duitse adelaar, die met opgeheven zwaard boven de geketende Nederlandse leeuw staat, uitdrukking gegeven aan de bezetting. Voor het gemeentehuis van Bedum staat een overvalwagen. Een gevangene wordt onder het oog van machteloze inwoners naar deze wagen gebracht. Het rechter venster is het bevrijdingsraam. Een zegevierend, steigerend paard vertrapt het hakenkruis. De adelaar is overwonnen en ligt machteloos op de grond. Achter het paard is een tank te zien. Linksboven komt de bevrijdende Oranjezon op boven de toren van de N.H. kerk. Rechtsboven wordt met een nog brandend huis uitdrukking gegeven aan het leed dat de oorlog heeft voortgebracht.

De geschiedenis

Het gedenkraam in het gemeentehuis van Bedum herinnert aan de Tweede Wereldoorlog en de overwinning op de bezetter. Met de plaquette worden 46 omgekomen medeburgers in herinnering gebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het gedenkraam bevindt zich in het gemeentehuis, gelegen aan de Schoolstraat te Bedum (gemeente Het Hogeland).

Bronnen

  • Gemeente Bedum, tegenwoordig gemeente Het Hogeland;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents