Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: H.W.G. ten Hoopen, Glaszaak Koster nv.
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Bedum, gedenkraam in het gemeentehuis (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in het gemeentehuis van Bedum (gemeente Het Hogeland) bestaat uit twee gebrandschilderde glas-in-loodramen. Bij de ramen is een plaquette aangebracht. De ramen zijn 5 meter hoog en 3 meter breed. Op de plaquette zijn in alfabetische volgorde de namen van 46 oorlogsslachtoffers uit Bedum aangebracht.

Symboliek
Het gedenkraam brengt op symbolische wijze de ellende van de bezetting en de vreugde van de bevrijding in beeld. Op het linker venster wordt met de zwarte Duitse adelaar, die met opgeheven zwaard boven de geketende Nederlandse leeuw staat, uitdrukking gegeven aan de bezetting. Voor het gemeentehuis van Bedum staat een overvalwagen. Een gevangene wordt onder het oog van machteloze inwoners naar deze wagen gebracht. Het rechter venster is het bevrijdingsraam. Een zegevierend, steigerend paard vertrapt het hakenkruis. De adelaar is overwonnen en ligt machteloos op de grond. Achter het paard is een tank te zien. Linksboven komt de bevrijdende Oranjezon op boven de toren van de N.H. kerk. Rechtsboven wordt met een nog brandend huis uitdrukking gegeven aan het leed dat de oorlog heeft voortgebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam in het gemeentehuis van Bedum herinnert aan de Tweede Wereldoorlog en de overwinning op de bezetter. Met de plaquette worden 46 omgekomen medeburgers in herinnering gebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Locatie
Het gedenkraam bevindt zich in het gemeentehuis, gelegen aan de Schoolstraat te Bedum (gemeente Het Hogeland).

Bronnen

  • Gemeente Bedum, tegenwoordig gemeente Het Hogeland;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht