Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Martin Copier
Onthulling: 27 september 2006
Adopteer dit monument.

Hank, Halifax monument 'Verzet, Vrijheid, Victory' (foto: Stichting Berging Halifax 1944)
Hank, Halifax monument 'Verzet, Vrijheid, Victory' (foto: Stichting Berging Halifax 1944)
Halifax bommenwerper (bron: www.werkendam.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Halifax monument 'Verzet, Vrijheid, Victory' in Hank (gemeente Altena) bestaat uit een propeller afkomstig van het neergestorte vliegtuig geplaatst op een zwarte zuil. Op de zuil is een zwarte plaquette met de namen van de omgekomen geallieerde militairen aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ERIC B. WILSON
SIDNEY G. PETERSON
NORMANA. MARSTON DFC
JOSEPH HENDERSON
WILLIAM J. WHITE
JOSEPH T. LLOYD LEBLANC
GEORGE H. BUTLER'.

Restauratie
Nadat het monument in 2008 door vandalen was beklad met oranje verf, is het grondig gereinigd en opgeknapt.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Halifax monument 'Verzet, Vrijheid, Victory' in Hank (gemeente Altena) is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven geallieerde bemanningsleden van de Brits-Canadese bommenwerper Halifax LV905 MK III die op 25 mei 1944 neerstortte in de Oranjepolder nabij Hank.

In de nacht van 24 op 25 mei 1944 voerde het Bomber Command van de R.A.F. met 432 vliegtuigen een aanval uit op een spoorwegemplacementen bij de Duitse stad Aken. Vanaf de basis Breighton in Yorkshire, Engeland, steeg de Handley Page Halifax MK III bommenwerper (serie nr. LV905) op om aan deze 'raid' deel te nemen. Het toestel behoorde tot de "No 4 Group Bomber-Command, 78 Squadron RAF (Preston's Own)". Aan boord waren zeven bemanningsleden afkomstig uit Groot-Brittannië, Canada en Rhodesië.

Na een succesvolle aanval op een spoorwegemplacement bij Aken vloog de geallieerde bommenwerper terug richting zijn basis. Onderweg sloeg echter het noodlot toe. Het toestel werd neergeschoten door een Duitse Messerschmitt en stortte neer in de Oranjepolder in de Bieschbos. Alle zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Hun namen zijn: Pilot Officer Eric Benjamin Wilson, Flight Sergeant Joe Henderson, Flying Officer Norman Allan Marston DFC, Flying Officer Sidney Glen Peterson, Flight Sergeant Joseph Thomas Lloyd LeBlanc, Sergeant George Herbert Butler en Sergeant William John White.

Het staartstuk van de Halifax en het stoffelijk overschot van twee bemanningsleden werden geborgen. In 1953 werden zij met militaire eer begraven op het militaire ereveld Jonkerbos te Nijmegen. De rest van de Halifax met het stoffelijk overschot van de overige vijf bemanningsleden is door de Koninklijke Luchtmacht geborgen in 2005. De vijf militairen zijn op 27 september 2006 op het militaire ereveld Jonkerbos herenigd met hun medebemanningsleden. Dit gebeurde met militaire eer, onder leiding van de Commonwealth War Graves Commission.

Oprichting
De berging van de bommenwerper en de oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting Berging Halifax 1944 uit Hank en is uitgevoerd door de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht in opdracht van de gemeente Werkendam.

Onthulling
Het Halifax monument ‘Verzet, Vrijheid, Victory’ is op 27 september 2006 onthuld op de plaats van de crash van de bommenwerper in de Oranjepolder nabij Hank (gemeente Werkendam) door de Commandant der Luchtstrijdkrachten, Luitenant-Generaal J.H. de Jong. Tijdens de ceremonie heeft de Koninklijke Luchtmacht een eresaluut aan de bemanningsleden van de Halifax bommenwerper gegeven door middel van het laten overvliegen van een Spitfire.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek van de Aakvlaaiweg en de Oranjepolder nabij Hank (gemeente Altena).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht