Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Wierster kerk te Wier (gemeente Menaldumadeel) is een astronomisch uurwerk. Het geeft de volgende zaken aan: zonsopkomst en -ondergang, de jaarwijzerplaat, de maanwijzerplaat, de maanbol, de lengte van dag en nacht en de zonshoogte. Onder het uurwerk is een ingelijste plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘UT TANKBERENS FOAR DE GAST-
FRIJENS YN SYN ÛNDERDÛKERSTIID
FAN DE WIERSTERS ÛNDERFOUN
IS DIT ÛRWURK MAKKE TROCH
J. FRED M. BRUIJN
MEI STIPE FAN
G. SMIDSTRA EN A. V.D. VEEN’.

De geschiedenis

Het monument op de Wierster kerk te Wier (gemeente Menaldumadeel) is een astronomisch uurwerk, gemaakt door een onderduiker.

In de zomer van 1943 moest de in Leiden studerende Fred Bruijn de loyaliteitsverklaring tekenen. Hij weigerde en dook onder. Door bemiddeling van de verzetsbeweging, waarvan zijn vader deel uitmaakte, kwam hij in Wier terecht. Hij kreeg onderdak bij de familie Foeke Hoekstra, die als arbeider bij de landbouwer Arjen Sevenster jr. werkte. Overdag hielp Bruijn op de boerderij en in de avond besteedde hij zijn tijd aan sterrenkunde en het maken van klokken.

Bruijn wilde de Wierster bevolking een blijvend aandenken geven in de vorm van een astronomisch uurwerk, dat hij samen met timmerman G. Smidstra en schilder A. van der Veen had gemaakt. In de zomer van 1944 werd Bruijn door verraad gearresteerd en op transport gesteld naar kamp Amersfoort. Na enige maanden gevangenschap gelukte het hem weer vrij te komen. Nu dook hij onder bij Arjen Sevenster sr. in Sint-Annaparochie. Na de bevrijding heeft hij nog enkele weken aan het uurwerk gewerkt tot hij naar zijn woonplaats Amsterdam kon terugkeren. Weer student in Leiden, offerde Bruijn zijn zomervakantie van 1946 op om het uurwerk te voltooien.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 augustus 1946.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het uurwerk is aangebracht op de zuidmuur van de toren van de Wierster kerk te Wier (gemeente Menaldumadeel). In de kerk is een brochure verkrijgbaar, waarin de technische gegevens zijn opgenomen.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg – Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents