Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Wormerland, monument aan het Jisperpad (foto: Lammert Melk CC BY 3.0)
Wormerland, monument aan het Jisperpad (foto: Lammert Melk CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan het Jisperpad in de gemeente Wormerland bestaat uit een gebogen propeller en een fotopaneel.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan het Jisperpad in de gemeente Wormerland is opgericht ter nagedachtenis aan de geallieerde bemanningsleden die hier zijn gesneuveld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de route Wijde Wormer (IJsselmeer, Wijde Wormer en Noordzee) relatief veilig voor met name aangeschoten geallieerde vliegtuigen. Toch werden hier drie vliegtuigen door Duitse nachtjagers neergehaald.Het ging om een Halifax HR786 (13 mei 1943), een Lancaster ED554 (9 April 1943) en een Liberator B-24 (6 Maart 1944)

Oprichting
Het herdenkingsmonument is op initiatief van de heer Just Kroon uit Purmerend geplaatst.

Locatie
Het monument is geplaatst aan het Jisperpad, bij de Kanaaldijk tussen Neck en Spijkerboor (gemeente Wormerland).

Bron
Gemeente Wormerland.

'Monumenten Spreken'
Aanvullende informatie over dit monument en de 27 andere oorlogsmonumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken. Hier zijn onder andere getuigenverhalen te lezen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht