Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Wijdewormer.

Neck, monument voor Pieter Slooten (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Pieter Slooten in Neck (gemeente Wormerland) is een uit bakstenen opgetrokken gedenksteen, bekroond met een ijzeren ornament. Op de voorzijde van de steen is een militaire helm bevestigd.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'PIETER SLOOTEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Pieter Slooten in Neck (gemeente Wormerland) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die op 8 maart 1945 zonder enige vorm van proces op het terrein van het theehuis Rozenoord door de bezetter is gefusilleerd.

Een week eerder was Pieter Slooten door de bezetter gearresteerd bij een razzia op de boerderij van Piet Kramer aan de Kanaaldijk te Purmerend. De executie was een represaillemaatregel voor de mislukte aanslag op de hoge Duitse officier Rauter bij herberg 'De Woeste Hoeve', vlakbij Apeldoorn.

Het was gebruikelijk om bij een dergelijk incident zgn. Todeskandidaten (politieke gevangenen) te fusilleren. Op 8 maart werden 53 gevangenen uit Amsterdam zonder enige vorm van proces op het terrein van het theehuis Rozenoord geëxecuteerd. Zes Todeskandidaten uit Utrecht werden naar Fort De Bilt gebracht en daar geëxecuteerd. Elf gevangenen uit de cellenbarakken te Scheveningen werden samen met 27 Todeskandidaten op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd. 116 gevangenen uit diverse gevangenissen werden in vijf groepen van twintig en één van zestien bij Woeste Hoeve op de plaats van de aanslag geëxecuteerd. Een Duitse Oberwachtmeister der Ordnungspolizei die weigerde deel uit te maken van het vuurpeloton, werd ook ter plekke geëxecuteerd. 49 Todeskandidaten in Kamp Amersfoort werden aan het einde van de schietbaan geëxecuteerd.

Het is nooit bekend geworden wie opdracht tot de vergeldingsmaatregelen heeft gegeven, maar SS-Brigadeführer Schöngarth was degene die voor de uitvoering ervan verantwoordelijk was. Na de bevrijding werd Schöngarth door een Britse militaire rechtbank ter dood veroordeeld. Hij werd opgehangen. Op 1 april 1948 begon het proces tegen Rauter voor het Bijzonder Gerechtshof in Den Haag. Het boek over het proces omvat meer dan 600 bladzijden. Op 4 mei 1948 werd hij ter dood veroordeeld en op 25 maart 1949 werd hij geëxecuteerd.

Onthulling
Het monument is onthuld door de voormalige hoofdonderwijzer en oud-verzetsman, de heer S.J. Nijdam. Pieter Slooten heeft bij hem lessen gevolgd.

Bron
Gemeente Wormerland

'Monumenten Spreken'
Een korte documentaire over dit monument is hier te bekijken. Aanvullende informatie over de 28 monumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht