Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Wormer, 'Slachtoffers uit Wormer' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Wormer, 'Slachtoffers uit Wormer' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Slachtoffers uit Wormer' in Wormer (gemeente Wormerland) is een gedenksteen van witte natuursteen. Voor de steen is een bloemenbak geplaatst. Op de gedenksteen zijn de namen van oorlogsslachtoffers aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Binken Wilhelmus 26-03-1893 09-03-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Slachtoffers uit Wormer' in Wormer (gemeente Wormerland) is opgericht ter nagedachtenis aan alle mensen die vanuit Wormer zijn gedeporteerd en in interneringskampen zijn omgebracht, en aan diegenen die in Wormer door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Zaandammerstraat/Dorpsstraat in Wormer (gemeente Wormerland).

Bron
Gemeente Wormerland.

'Monumenten Spreken'
Aanvullende informatie over dit monument en de 27 andere oorlogsmonumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken. Hier zijn onder andere getuigenverhalen te lezen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Corrie van Luit - Heijne | 2 mei 2020

Voor allen die vielen. En (voor ons) speciaal Engel Heijne

Alistair & Johanneke | 30 april 2020

Voor onze vrijheid.....