Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Wormer, 'Slachtoffers uit Wormer' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Wormer, 'Slachtoffers uit Wormer' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Slachtoffers uit Wormer' in Wormer (gemeente Wormerland) is een gedenksteen van witte natuursteen. Voor de steen is een bloemenbak geplaatst. Op de gedenksteen zijn de namen van oorlogsslachtoffers aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Slachtoffers uit Wormer' in Wormer (gemeente Wormerland) is opgericht ter nagedachtenis aan alle mensen die vanuit Wormer zijn gedeporteerd en in interneringskampen zijn omgebracht, en aan diegenen die in Wormer door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Zaandammerstraat/Dorpsstraat in Wormer (gemeente Wormerland).

Bron
Gemeente Wormerland.

'Monumenten Spreken'
Aanvullende informatie over dit monument en de 27 andere oorlogsmonumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken. Hier zijn onder andere getuigenverhalen te lezen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht