Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Anita Franken
Onthulling: 7 januari 1994
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Wegwijzer.

Zuidbroek, 'Joods monument' (foto: Gemeente Menterwolde)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Zuidbroek (gemeente Menterwolde) is een bronzen beeld van een twee personen die naar mensen in de trein zwaaien. Rechts van het beeld is een zwarte plaquette geplaatst. Het beeld is geplaatst op een cirkelvormig plaveisel. Het beeld is 1 meter 80 hoog.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'1940 - 1945.
TER NAGEDACHTENIS AAN
DE DEPORTATIE VANUIT HET
OPVANGKAMP WESTERBORK
VIA DE SPOORWEGVERBINDING
GRONINGEN - NIEUWESCHANS
MET ZUIDBROEK ALS
VASTE STOPPLAATS'.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken herdacht worden, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' herinnert de inwoners van Zuidbroek (gemeente Menterwolde) aan de vele joden die tijdens de bezettingsjaren vanuit het opvangkamp Westerbork via de spoorwegverbinding Groningen-Nieuweschans (met Zuidbroek als vaste stopplaats) naar concentratiekampen werden gedeporteerd. Het eerste jodentransport vertrok op 15 juli 1942.

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er elf joden in de gemeente Zuidbroek. Zeven van hen hebben de bezettingsjaren niet overleefd.

De namen van de zeven joden die zijn omgekomen luiden:

Komprecht Lion Boomstra, Salomon Miechel Boomstra, Jansje Boomstra-van der Wijk, Benjamin Wolf, Freerk Wolf, Jozef Benjamin Wolf en Johanna Sophia Wolf-Colthof.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting was een project op de mavo in Zuidbroek, waar men een onderzoek heeft gedaan naar de jodentransporten via de spoorwegen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 januari 1994 door wethouder N. Boddema.

Locatie
Het monument is geplaatst bij het NS-station aan de Stationsstraat te Zuidbroek (gemeente Menterwolde).

Bronnen

  • Gemeente Menterwolde;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.