Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Menaam, monument op de N.H. begraafplaats (foto: Gemeente Menaldumadeel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de N.H. begraafplaats te Menaam (Menaldum) (gemeente Menaldumadeel) is een gedenksteen van witte natuursteen met in het midden een uitsparing en een gebeeldhouwde vlam. De steen is geplaatst bij het graf van Hans Goudsmit.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'HERDENKING AAN DE
BANGE BEZETTINGSJAREN

1940 1945

RUSTPLAATS
VAN
HANS GOUDSMIT
* 9 APRIL 1921 † 19 NOV. 1944
AMSTERDAM MENALDUM

GEFUSILLEERD
MET
DIRK DE VRIES JAN ZORN
DRACHTEN LEEUWARDEN'.

Symboliek
De vlam symboliseert het verzetsvuur.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de N.H. begraafplaats te Menaam (gemeente Menaldumadeel) is opgericht ter nagedachtenis aan de drie verzetsmensen die op 19 november 1944 op de rijksweg bij de Mieddyk door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Hans Goudsmit, Dirk de Vries en Jan Zorn.

Dit was een represaillemaatregel, omdat er bij Menaam op de rijksweg naar Harlingen kopspijkers waren gestrooid.

Hans Goudsmit werd geboren op 9 april 1921 in Amsterdam en begraven op de N.H. begraafplaats in Menaam.

Dirk de Vries werd geboren op 21 juni 1925 in Drachten. Hij was arbeider en nachtstoker bij de Nederlandse Tramweg Maatschappij met als standplaats Drachten. Hij werd tijdens de spoor- en tramstaking in 1944 door de bezetter gearresteerd. De Vries werd begraven op de Algemene Zuiderbegraafplaats in Drachten.

Jan Johannes Zorn werd geboren op 14 september 1917 in Leeuwarden. Hij woonde in Oldenzaal en werkte voor de Nederlandse Spoorwegen. Zorn werd begraven op de N.H. begraafplaats in Huizum.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.
Voor meer informatie
Over de geschiedenis van het verzet in Menaldumadeel en Het Bildt valt te lezen de publicatie: Net ferjitte...Niet fergete, A. Bosma en H. Dijkstra (1995). ISBN 90 5194 13 07.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.