Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Ir. Marius Frans Duintjer
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.

Naarden, oorlogsmonument (bron: www.tgooi.info)
Naarden, oorlogsmonument (bron: www.tgooi.info)
Naarden, oorlogsmonument (foto: Willem Wijnveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Naarden (gemeente Gooise Meren) is een natuurstenen gedenknaald met in de top een reliëf van een bloem. Bij de zuil is een gedenksteen geplaatst. De zuil is 6 meter hoog, 50 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'IN DE WREDE STRIJD GEVOERD IN DE
JAREN NEGENTIENHONDERD VEER
TIG TOT NEGENTIENHONDERD VIJF
EN VEERTIG OFFERDEN WIJ ONS
LEVEN VOOR 'S-MENSEN VRIJHEID'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Naarden (gemeente Gooise Meren) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de strijd voor vrijheid en vrede.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949 of 1950.

Bronnen

  • Gemeente Naarden;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • www.tgooi.info.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht