Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Ontwerper: Albert Polydor Termote (1887-1978)
Onthulling: 31 oktober 1946
Adopteer dit monument.

Wieringerwerf, oorlogsmonument (foto: Gemeente Wieringermeer)
Wieringerwerf, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Wieringerwerf, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Wieringerwerf (gemeente Hollands Kroon) is een wit natuurstenen zuil in de vorm van een zwaard. De kling is in de grond gestoken, waardoor alleen het gevest zichtbaar is. Op het gevest staat in reliëf de Nederlandse leeuw afgebeeld. De gedenksteen is 2 meter 50 hoog, 75 centimeter breed en 75 centimeter diep. Rechts van de zuil ligt een plaquette, bevestigd op een voetstuk. Achter de zuil en de plaquette is een muur van rode bakstenen geplaatst.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'JE MAINTIENDRAI
TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
IN DE JAREN 1940 - 1945'.

Hieronder zijn de namen van acht oorlogsslachtoffers aangebracht.

Symboliek
Het monument staat symbool voor strijd en verzet. De Nederlandse leeuw heeft een zwaard in zijn rechter klauw als teken van weerbaarheid.

Wijziging
Oorspronkelijk was het gedenkteken aan de Schagerweg geplaatst, nabij het bedrijventerrein 'Schelphorst' te Wieringermeer. Maar vanwege de uitbreiding van dit bedrijventerrein is het monument in 2002 verplaatst naar Wieringerwerf. De plaquette bevat de namen van militairen uit Wieringerwerf die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld. De plaat is in 2002 aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bekema Hotze 02-06-1920 26-02-1947

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Wieringerwerf (gemeente Hollands Kroon) is opgericht ter nagedachtenis aan acht verzetsmensen die in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

Catrinus Douma, A.C. de Graaf, G. Kingma, J. Koolhaas, P. Paulusse, J. v.d. Pol, H.H. 't Rikaart en J. Varkevisser.

Met de plaquette worden medeburgers herdacht die als militair bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 oktober 1946 door de heer S.L. Mansholt, minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. In 2002 is tevens de plaquette onthuld.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Gran Pré Molierestraat in Wieringerwerf (gemeente Hollands Kroon).

Bronnen

  • Gemeente Wieringermeer;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht