Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Firma Jaap Groenland
Onthulling: 6 augustus 1945
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
'Het Groentje' in Heiloo is een bakstenen zuil met een ornament van zink. De zuil is 2 meter 64 hoog, 76 centimeter breed en 76 centimeter diep. Het voetstuk is 1 meter 58 hoog en 1 meter 58 breed. Het ornament is 1 meter 40 hoog.

Tekst
Op vier stenen die op de zuil zijn bevestigd staan de teksten:

  • 'DOOR 'T OFFER VAN HUN BLOED WERD 'T VADERLAND WEER VRIJ';
  • 'HET VADERLANDT GHETROUWE BLEEF IK TOT IN DEN DOET. ZO SPREKEN ONZE
    HELDEN DIE BLEVEN IN
    T VERZET';
  • 'ZIJ HEBBEN 'T NIEUWE NEDERLAND GEDRAGEN ONDER 'T HART';
  • 'HET LICHT OVERWON DE DUISTERNIS. ZIJ ZAGEN EN VOLGDEN HET'.
Wijziging
In 1968-1969 is de zuil echter gesloopt vanwege een reconstructie van het kruispunt Dokterslaan/Kennemerstraatweg. Herplaatsing was op dat moment niet mogelijk. Ter vervanging is op 4 mei 1973 het beeld 'De Man in Vught' aan de Maas Geesteranusweg opgericht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'Het Groentje' herinnert de inwoners van Heiloo aan de omgekomen verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gestreden hebben voor het heroveren van de vrijheid.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 augustus 1945. Op 25 februari 1994 is 'Het Groentje' in ere hersteld en onthuld door burgemeester N. Schoof.

Locatie
'Het Groentje' is geplaatst in het park Het Groentje op de hoek Dokterslaan/Kennemerstraatweg in Heiloo.

Bron
Gemeente Heiloo.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht