Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Monument voor de Gevallenen’ in Bussum (gemeente Gooise Meren) is een in Franse kalksteen uitgevoerd beeld van een treurende vrouwenfiguur met in haar handen een bos bloemen en het verzetskruis. Het beeld is 2 meter 40 hoog, 50 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

‘VOOR DE
GEVALLENEN
1940 – 1945’.

Symboliek
Met het beeld symboliseert beeldhouwer N.A. van der Kreek ‘de vrouw die man, zoon, verloofde offerde in de strijd voor het vaderland of in het ondergrondse verzet tegen terreur; de vrouw die zelf in het verzet voorging en daarvoor het offer van haar eigen leven bracht. In haar rechterarm houdt zij bloemen, die zacht neerglijden van haar hart op het symbolisch graf; in de linkerarm houdt ze het Verzetskruis, symbool van de strijd, die zoveel offers van haar vroeg’.

De geschiedenis

Het ‘Monument voor de Gevallenen’ in Bussum (gemeente Gooise Meren) is opgericht ter nagedachtenis aan de ongeveer 300 omgekomen verzetsmensen en andere oorlogsslachtoffers uit Bussum.

Oprichting
Al in de eerste week na de bevrijding werd op deze plaats een monument gerealiseerd door kunstenaar N. A. van der Kreek. Dit was een uit klei geboetseerd gedenkteken. Door het vergankelijke materiaal overleefde het monument vlak na zijn onthulling een heftige regenbui niet. Drie jaar later was het definitieve monument, ontworpen door dezelfde kunstenaar, een feit. Het beeld werd gedeeltelijk door middel van bijdragen en collectes door de burgerij betaald.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 oktober 1949 door burgemeester Haspels en ir. Oostwoud Wijdenes, voorzitter van het Monumentencomité.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bron
Gemeente Gooise Meren

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents