Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Verzet Nederland
Ontwerper: Nicolaas A. van der Kreek (31-01-1896)
Onthulling: 8 oktober 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door St. Vitusschool.

Bussum, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Bussum, 'Monument voor de Gevallenen' (Foto: www.tgooi.info)
Bussum, 'Monument voor de Gevallenen' (Foto: www.tgooi.info)
Bussum, 'Monument voor de Gevallenen' (Foto: www.tgooi.info)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Bussum (gemeente Gooise Meren) is een in Franse kalksteen uitgevoerd beeld van een treurende vrouwenfiguur met in haar handen een bos bloemen en het verzetskruis. Het beeld is 2 meter 40 hoog, 50 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'VOOR DE
GEVALLENEN
1940 - 1945'.

Symboliek
Met het beeld symboliseert beeldhouwer N.A. van der Kreek 'de vrouw die man, zoon, verloofde offerde in de strijd voor het vaderland of in het ondergrondse verzet tegen terreur; de vrouw die zelf in het verzet voorging en daarvoor het offer van haar eigen leven bracht. In haar rechterarm houdt zij bloemen, die zacht neerglijden van haar hart op het symbolisch graf; in de linkerarm houdt ze het Verzetskruis, symbool van de strijd, die zoveel offers van haar vroeg'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Gevallenen' in Bussum (gemeente Gooise Meren) is opgericht ter nagedachtenis aan de ongeveer 300 omgekomen verzetsmensen en andere oorlogsslachtoffers uit Bussum.

Oprichting
Al in de eerste week na de bevrijding werd op deze plaats een monument gerealiseerd door kunstenaar N. A. van der Kreek. Dit was een uit klei geboetseerd gedenkteken. Door het vergankelijke materiaal overleefde het monument vlak na zijn onthulling een heftige regenbui niet. Drie jaar later was het definitieve monument, ontworpen door dezelfde kunstenaar, een feit. Het beeld werd gedeeltelijk door middel van bijdragen en collectes door de burgerij betaald.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 oktober 1949 door burgemeester Haspels en ir. Oostwoud Wijdenes, voorzitter van het Monumentencomité.

Bron
Gemeente Bussum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht