Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: K. Scherpenhuijsen (15-05-1926)
Onthulling: 14 januari 1995
Adopteer dit monument.

Nederhorst den Berg, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Nederhorst den Berg, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Nederhorst den Berg (gemeente Wijdemeren) is een zwerfkei, geplaatst op een voetstuk. De gedenksteen is 2 meter 30 hoog, 2 meter breed en 1 meter 60 diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'VREDE VRIJHEID VERDRAAGZAAMHEID
1940 - 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Nederhorst den Berg (gemeente Wijdemeren) is opgericht ter nagedachtenis aan drie medeburgers die tijdens de bezettingsjaren bij de Willibrordkerk door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 januari 1995 door burgemeester Goudberg.

Bron
Gemeente Wijdemeren.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht