Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
'De Acht Gedenkstenen' in de Kennemerduinen van Bloemendaal zijn vervaardigd uit rode graniet. De sobere stenen zijn 1 meter 70 hoog, 1 meter breed en 40 centimeter diep. Elke steen weegt circa 1.700 kg.

Tekst
De tekst op de gedenkstenen luidt:

'HIER LAGEN
[het aantal] VERMOORDE VERZETSLIEDEN
GEVONDEN MEI 1945'.

Symboliek
De oorspronkelijke stenen zijn door steenhouwer Toon Lavertu samen met zijn vader gehakt in de Kennemerduinen. Dat houwen gebeurde op de plaats van de opgravingen. De voorgezaagde stenen werden van tekst voorzien door 'ophakken' – de letters liggen als het ware op de steen; dat nam enkele weken in beslag. Volgens Lavertu was het een ingrijpende klus: 'Om ons heen waren nog de kuilen, waar de executies hadden plaatsgevonden. Het lag er vol met mitrailleurhulzen, de grond ademde nog moord.'

Restauratie
Aanvankelijk waren de gedenkstenen van rode, grofkorrelige zandsteen. In het voorjaar van 2000 zijn zij vervangen door roodgranieten gedenkstenen. De omwisseling was noodzakelijk omdat zes van de acht stenen in de loop van de jaren verweerd en afgebrokkeld waren. De twee andere stenen verkeerden nog in goede staat, maar zijn ook omgewisseld om verwering voor te zijn. De gemeente Bloemendaal en de Stichting 'Eerebegraafplaats Overveen' hadden een jaar eerder besloten dat de gedenkstenen moesten worden vervangen. Het vervaardigen (in Frankrijk gezaagd en bewerkt) heeft drie maanden geduurd, volgens de Haarlemse natuursteenhouwer J. Troupin.

De geschiedenis

'De Acht Gedenkstenen' in de Kennemerduinen van Bloemendaal zijn opgericht ter nagedachtenis aan de 422 verzetsmensen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd.

Vlak na de bevrijding in 1945 zijn in de duinen van Bloemendaal en Overveen een aantal massagraven ontdekt, waarin 422 gefusilleerde verzetsmensen begraven lagen. De meesten van hen vonden in de laatste maanden voor de bevrijding de dood. Onder hen Hannie Schaft, de enige vrouw onder de gefusilleerden. Ook werden er hele groepen gevonden, zoals de verzetsploeg die de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam had gepleegd, en het bestuur van de joodse gemeente Haarlem.

In totaal zijn er 45 vindplaatsen. De identificatie was geen eenvoudige opgave en stond onder leiding van de Haarlemse chirurg en oud-verzetsman dr. H. Wamsteker. Van slechts twee mensen is de identiteit nog onbekend. Acht grote gedenkstenen herinneren nog aan de vindplaatsen. Op die stenen is vermeld hoeveel vermoorde verzetslieden er op en rondom die plek lagen. De meeste slachtoffers zijn herbegraven op de Eerebegraafplaats te Overveen (gemeente Bloemendaal).

Onthulling
De gedenkstenen zijn onthuld in 1949. In het voorjaar van 2000 zijn de nieuwe gedenkstenen onthuld. Bij de plechtigheid waren geen nabestaanden aanwezig, alleen de Zandvoortse burgemeester Van der Heijden en mevrouw Snoeck, burgemeester van Bloemendaal.

Het monument wordt onderhouden door de beheerder van het terrein van het Nationale Park Zuid-Kennemerland.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkstenen bevinden zich in de Kennemerduinen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, onder Bloemendaal en Zandvoort.
Openingstijden:

  • april t/m september: 9.00-18.00 uur;
  • oktober t/m maart: 9.00-17.00 uur.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Jacob Izaak Rang | 01 mei 2020

Sedert mijn 6-de levensjaar kom ik, samen met mijn familie, op de Erebegraafplaats te Bloemendaal. Nu reeds 53 jaar.

Op deze Erebegraafplaats ligt de vader van mijn moederskant. Zijn naam is Jacob Izaak de Haan en te samen met enkele andere verzet strijders gefusilleerd op 9 februari 1945 te Zaandam. In de nadagen van de oorlog werden vele mensen gefusilleerd die waren opgepakt n.a.v. een klein vergrijp of illegale verzetsdaden of vaak verraden door mede-Nederlanders. Deze gevangenen werden als vergeldingsactie door de Nazi's willekeurig doodgeschoten.

Zo ook mijn Opa.

Hierna is hij met de andere verzet strijders in een gegraven "kuil" gegooid in de Kennemerduinen. Ik kan het niet anders noemen.

Tegenwoordig krijgen huisdieren een mooiere begrafenis.

Gelukkig zijn na de oorlog vele "kuilen" in de Kennemerduinen teruggevonden en zijn de slachtoffers hierna met EER begraven op de Erebegraafplaats Bloemendaal.

Zie voor meer informatie de website van de begraafplaats.

Op het graf van mijn Opa staat de tekst: "Hij heeft de goede strijd gestreden". Probeer deze tekst eens te onthouden voor de toekomst want wij mogen deze zwarte bladzijde van de Tweede Wereldoorlog niet vergeten ter voorkoming dat wij weer onze VRIJHEID kwijtraken.

Blijf elkaar hieraan herinneren en geef dit door aan opdat de "helden" die zijn overleden niet voor niets zijn gestorven.

Enkele jaren geleden ontdekte ik de stenen in de Kennemerduinen en ik vind dat deze meer onder de aandacht mogen komen van een breder publiek.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents