Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: C.D. van Reijendam
Onthulling: 1 september 1948
Adopteer dit monument.

Obdam, monument voor J.D.A. Hellema (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor J.D.A. Hellema in Obdam (gemeente Koggenland) is een ingemetselde plaquette van witte natuursteen. De gedenkplaat is 1 meter 50 hoog, 1 meter 20 breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'HIER VIEL OP 10 FEBRUARI 1945
IN DE LEEFTIJD VAN 48 JAAR
J.D.A. HELLEMA
IN DE STRIJD VOOR DE BEVRIJDING VAN ONS VADERLAND.
ZIJN DAPPER HART STAAT STIL
ZIJN GEEST ZAL IMMER ONS GELEIDEN'.

Restauratie
In 1986 is de gedenkplaat vernieuwd en vereenvoudigd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Hellema Johan Dirk Antoon 24-05-1896 10-02-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor J.D.A. Hellema in Obdam (gemeente Koggenland) is opgericht ter nagedachtenis aan de Obdamse verzetsman die hier op 10 februari 1945 tijdens een ontsnappingsactie om het leven is gekomen. Hij werd in het achterhoofd getroffen en overleed ter plaatse.

In de hongerwinter van 1944-1945 werden door Britse piloten met regelmaat wapens en kisten met kleren en spullen gedropt voor het verzet in West-Friesland. Johan Hellema, een papierwarenfabrikant uit Zaandam, is op het idee gekomen om wapens in een schip met een dubbele bodem te vervoeren.

Op 10 februari 1945 was Hellema aanwezig bij een bijeenkomst van de verzetsgroep bij leider Hil Schipper in Spanbroek. Ook andere belangrijke ondergrondse kopstukken als de Alkmaarse chirurg Frederik Haverkamp en de Amsterdamse verzetsman Tobias Biallosterski (schuilnaam Hans Engelse) waren present. Tijdens hun tocht met de auto richting Amsterdam werden zij door de bezetter, die op de hoogte was van de Engelse droppingsacties, bij Wognum gearresteerd. De gevangenen werden verhoord en in een kamer van het gemeentehuis van Obdam opgesloten. Schipper, die op de hoogte was van de arrestatie, omsingelde met een aantal bewapende verzetsmannen het gemeentehuis. De gevangenen, die de schoten hoorden, zagen kans een ontsnappingspoging te wagen. Tijdens zijn vlucht werd Johan Hellema door een kogel in het achterhoofd getroffen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 september 1948 door burgemeester De Boer.

Locatie
Het monument bevindt zich in de Burgemeester Dekkerstraat te Obdam (Gemeente Koggenland).

Bronnen

  • Gemeente Koggenland;
  • De oorlog maakte alles anders. Herinneringen aan de jaren 1940-1945 in Obdam, Hensbroek en Wogmeer van Jan Vriend (gemeente Obdam, 1995). ISBN 90-9008345-6.

Voor meer informatie
Zij sprongen bij maanlicht van Eddy de Roevet. Uitgeverij Hollandia BV, 1985. ISBN 90-6045-389-1.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Eva en Ilse | 4 mei 2020

Dit moment in Obdam bezoeken we elk jaar maar nu niet, dus daarom de online bloem voor di monument.

Barbara Schouten | 4 mei 2020

Voor onze vrijheid is gevochten, angsten zijn overwonnen, offers zijn gebracht en dappere daden zijn verzet. Vrijheid is ons grootste goed. Bedankt aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen. Samen sterk#

Hemmen-Groen | 1 mei 2020