Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: C.D. van Reijendam
Onthulling: 1 september 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Kelderswerf.

Obdam, monument voor Joseph Buis (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Jozef Buis in Obdam (gemeente Koggenland) is een ingemetselde plaquette van witte natuursteen. De gedenkplaat is 90 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 5 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
DE ONTVANGER DEZER GEMEENTE
JOZEF ANTONIUS BUIS
GEB. 5 SEPT. 1905
GEFUSILLEERD DOOR DE BEZETTER OP 24 OCT. 1944
HIJ RUSTE IN VREDE'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Jozef Buis in Obdam (gemeente Koggenland) is opgericht ter nagedachtenis aan de Obdamse verzetsman die hier op 24 oktober 1944 door de bezetter is gefusilleerd.

Gemeenteambtenaar Jozef Buis verstrekte tijdens de Tweede Wereldoorlog valse persoonsbewijzen aan jonge mannen die niet als dwangarbeider in Duitse fabrieken wilde werken. Maar op 4 oktober 1944 ontdekte de bezetter twee vervalste documenten met de handtekening van Buis. De ambtenaar werd gearresteerd en in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te Amsterdam verhoord.

Buis smokkelde tijdens zijn gevangenschap via een medegevangene die vrijkwam een briefje naar buiten toe voor zijn vrouw, met de woorden 'Het gaat goed. Ik kom waarschijnlijk gauw vrij.' Maar toen verzetsmensen in de Apollolaan in Amsterdam een dodelijke aanslag hadden gepleegd op een hoge Duitse officier, wilde de bezetter zich wreken. Op 24 oktober 1944 werden de 29 mannen die gevangen zaten aan de Weteringschans op de plaats waar de Duitse officier was omgebracht gefusilleerd. De 35-jarige Joseph Buis werd gecremeerd in Driehuis-Westerveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 september 1948 door burgemeester De Boer.

Locatie
De gedenkplaat is bevestigd op de muur van het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat te Obdam (gemeente Koggenland).

Bron
De oorlog maakte alles anders. Herinneringen aan de jaren 1940 - 1945 in Obdam, Hensbroek en Wogmeer van Jan Vriend. Uitgegeven door de gemeente Obdam, 1995. ISBN 90-9008345-6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht