Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Jozef Buis in Obdam (gemeente Koggenland) is een ingemetselde plaquette van witte natuursteen. De gedenkplaat is 90 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 5 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘TER NAGEDACHTENIS AAN
DE ONTVANGER DEZER GEMEENTE
JOZEF ANTONIUS BUIS
GEB. 5 SEPT. 1905
GEFUSILLEERD DOOR DE BEZETTER OP 24 OCT. 1944
HIJ RUSTE IN VREDE’.

De geschiedenis

Het monument voor Jozef Buis in Obdam (gemeente Koggenland) is opgericht ter nagedachtenis aan de Obdamse verzetsman die hier op 24 oktober 1944 door de bezetter is gefusilleerd.

Gemeenteambtenaar Jozef Buis verstrekte tijdens de Tweede Wereldoorlog valse persoonsbewijzen aan jonge mannen die niet als dwangarbeider in Duitse fabrieken wilde werken. Maar op 4 oktober 1944 ontdekte de bezetter twee vervalste documenten met de handtekening van Buis. De ambtenaar werd gearresteerd en in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te Amsterdam verhoord.

Buis smokkelde tijdens zijn gevangenschap via een medegevangene die vrijkwam een briefje naar buiten toe voor zijn vrouw, met de woorden ‘Het gaat goed. Ik kom waarschijnlijk gauw vrij.’ Maar toen verzetsmensen in de Apollolaan in Amsterdam een dodelijke aanslag hadden gepleegd op een hoge Duitse officier, wilde de bezetter zich wreken. Op 24 oktober 1944 werden de 29 mannen die gevangen zaten aan de Weteringschans op de plaats waar de Duitse officier was omgebracht gefusilleerd. De 35-jarige Joseph Buis werd gecremeerd in Driehuis-Westerveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 september 1948 door burgemeester De Boer.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkplaat is bevestigd op de muur van het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat te Obdam (gemeente Koggenland).

Bron
De oorlog maakte alles anders. Herinneringen aan de jaren 1940 – 1945 in Obdam, Hensbroek en Wogmeer van Jan Vriend. Uitgegeven door de gemeente Obdam, 1995. ISBN 90-9008345-6.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents