Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Ir. A. Lemmens, Jean Weerts
Onthulling: 4 april 1950
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Geulle (gemeente Meerssen) is een Heilig-Hartbeeld van gemalen steen. Het beeld is geplaatst op een bakstenen voetstuk met plaquette. Naast het beeld is een gedenksteen geplaatst. Het gedenkteken is 3 meter 50 hoog, 6 meter 50 breed en 50 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'DANKBARE HULDE VOOR
DE GELUKKIGE BEVRIJDING
17 SEPTEMBER 1944.
PAROCHIE GEULLE.'

De tekst op de gedenksteen luidt:

'40 JAAR BEVRIJD,
LAAT HET VREDE BLIJVEN
17 SEPTEMBER 1984
DE GEULSE GEMEENSCHAP'.

Wijziging
De gedenksteen is later aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Geulle aan de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van de vrijheid en vrede.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Katholieke Actie als dank voor het feit dat Geulle de oorlogsperiode goed was doorgekomen.

Onthulling
Op 4 april 1950 werd de vergunning voor de oprichting van het monument afgegeven. Kort daarna heeft de onthulling plaatsgevonden, vermoedelijk door pastoor Stassen.

De gedenksteen is op 17 september 1984 bij het monument geplaatst op initiatief van de Heemkundevereniging.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Oostbroek / A. Sauerlaan te Geulle (gemeente Meerssen).

Bronnen

  • Gemeente Meerssen;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • www.oorlogsmusea.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht