Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Ontwerper: Eugène Laudy
Onthulling: 31 oktober 1948
Adopteer dit monument.

Voerendaal, verzetsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Voerendaal is een keramisch reliëf van St.-Joris in maliënkolder met op zijn linkerhand een vredesduif en in zijn rechterhand een houten kruis. Aan de voeten van de strijder ligt een verslagen draak. Op de achtergrond is een afbeelding van de Nederlandse vlag te zien. Onder het reliëf is een roze natuurstenen plaquette aangebracht. Het reliëf is circa 3 meter 50 hoog en 1 meter breed. De gedenkplaat is circa 1 meter 20 hoog en 1 meter 50 breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN
IN HET VERZET
LEO PENDERS
PRIESTER 30 JAAR
BERGEN BELZEN APRIL 1945
THEO TREUEN PAUL LECLOU
28 JAAR 24 JAAR
AMSTERDAM NORDHAUSEN D
17 SEPTEMBER 1942 29 APRIL 1945
VOOR HET VADERLAND
J. LINDELAUF
KLIMMEN 2 DECEMBER 1944
P. GERAEDTS F. OFFERMANS
35 JAAR 28 JAAR
SEMARANG SEMARANG
[?] APRIL 1946 26 JULI 1947'.

Symboliek
Het verhaal van St.-Joris en de draak is een vroeg-christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed en kwaad. Het reliëf staat symbool voor het verzet. St.-Joris in krijgskledij strijdt met vlag en kruis voor het herwinnen van de nationale vrijheid, gesymboliseerd door een vredesduif. Aan zijn voeten ligt een draak, waarmee de overwinning op de bezetter wordt uitgebeeld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Voerendaal is opgericht ter nagedachtenis aan zes medeburgers (verzetsmannen en militairen) die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

P. Geraedts, Paul Leclou, J. Lindelauf, F. Offermans, Leo Penders en Theo Treuen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 oktober 1948 door notabelen van de gemeente Voerendaal.

Locatie
Het monument is bevestigd op de buitenmuur van de Sint-Laurentiuskerk aan het Kerkplein te Voerendaal.

Bronnen

  • Gemeente Voerendaal;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht