Adopteer een monument

Herdachte groepen: Koopvaardijpersoneel
Adopteer dit monument.

Oostburg, monument bij het Oorlogsmuseum 'Switchback' (foto: Theo Snijders)
Oostburg, monument bij het Oorlogsmuseum 'Switchback' (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij het Oorlogsmuseum 'Switchback' in Oostburg (gemeente Sluis) bestaat uit een snelvuurkanon, afkomstig van het transportschip Fort Maisonneuve, en een plaquette met daarop een tekst in het Nederlands, Duits en Engels.

Tekst
De Nederlandse tekst op de plaquette luidt:

'SNELVUURKANON 40 MM VAN HET WRAK VAN HET TRANSPORTSCHIP
FORT MAISONNEUVE (BR.) BEHORENDE TOT DE EMPIREKLASSE, 7128 BRT,
60 BEMANNINGSLEDEN, GEZONKEN OP 15 DECEMBER 1944 VOOR DE
KUST VAN CADZAND TIJDENS DE REIS VAN NEW YORK NAAR ANTWERPEN.
BIJ DIT SCHEEPSONGEVAL ZIJN 4 BEMANNINGSLEDEN OM HET LEVEN GEKOMEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij het Oorlogsmuseum 'Switchback' in Oostburg (gemeente Sluis) herinnert aan de ondergang van het transportschip Fort Maisonneuve op 15 december 1944 voor de kust van Cadzand. Hierbij zijn vier bemanningsleden om het leven gekomen.

Geen streek in Nederland werd zo zwaar getroffen als West-Zeeuws-Vlaanderen tijdens de bevrijding in het najaar van 1944. Per vierkante meter vielen daar de meeste granaten. De stadjes en dorpen lagen 24 uur per etmaal onder geallieerd granaatvuur. Overdag maakten de alom aanwezige geallieerde vliegtuigen het leven boven de grond vrijwel onmogelijk. Het aantal slachtoffers onder de burgerbevolking liep in de honderden. Plaatsen als Breskens, Schoondijke, Oostburg en Sluis werden vrijwel met de grond gelijk gemaakt. Het aantal kapot geschoten huizen overtrof percentueel gezien elk ander gebied in Nederland. Het land was letterlijk omgeploegd door een regen van bommen en granaten.

Na de val van Antwerpen op 4 september 1944, zette de bezetter alles op alles om de monding van de Westerschelde, de toegang tot de zeehaven Antwerpen, tot de laatste man te verdedigen, teneinde de opmars van de geallieerden te vertragen. Het gebied ten noorden en ten zuiden van de monding van de Westerschelde was tot één grote vesting omgebouwd. Hier speelde zich in de herfst van 1944 een beslissende slag af, die na twee maanden van hevige gevechten en ten koste van grote verliezen in het voordeel van de geallieerden werd beslist. Het hoogtepunt van de strijd in West Zeeuws-Vlaanderen viel tussen 6 en 29 oktober 1944.

Locatie
Het monument bevindt zich voor het oorlogsmuseum 'Switchback', gelegen aan de Oudestad te Oostburg (gemeente Sluis). Het museum geeft een beeld van de inval, bezetting en bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen in de periode 1940-1945.

Openingstijden: elke zaterdag in juni, juli en augustus, van 13.00-17.00 uur.
Daarbuiten op afspraak (0117 - 45 28 16).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht