Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Schinveld (gemeente Beekdaelen) bestaat uit een vijftal gepolijste blokken van blauw Petit Granit uit de Belgische groeve in Aywaille. De blokken zijn geplaatst in een kruisvorm en worden omringd door een cirkelvormig wandelpad. Op het middelste blok staan vier bronzen wachters afgebeeld. Hun blik is gericht naar de vier windstreken. Het gedenkteken is 2 meter hoog en 3 meter breed. Vier granieten blokken bevatten in bronzen letters de namen van elf Schinveldse oorlogsslachtoffers.

Teksten
De tekst op de blokken luidt:

‘JAN MEVIS 1940
JAN DOHMEN 1940
JOSEPH KLEIN 1942
MARIA PETERS 1944
JOSEPH RADEMAKERS 1944
WALTER STUIJTS 1944
ANTOON VROMEN 1945
WIEL V.D. AARSSEN 1946
JO MEVIS 1947
JOSEPH MEULENBERG 1947
MATHIEU AARTS 1948.

De tekst op de middelste steen luidt:

‘ONZE OORLOGSSLACHTOFFERS’.

Symboliek
Het monument benadrukt het belang van mensenrechten, vrede en vrijheid.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Schinveld (gemeente Beekdaelen) is opgericht ter nagedachtenis aan elf inwoners van de gemeente die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Tevens wordt met het gedenkteken het belang van mensenrechten, vrede en vrijheid benadrukt.

De namen van de elf slachtoffers luiden:

Wiel v.d. Aarssen, Mathieu Aarts, Jan Dohmen, Joseph Klein, Joseph Meulenberg, Jan Mevis, Jo Mevis, Maria Peters, Joseph Rademakers, Walter Stuijts en Antoon Vromen.

Onthulling
Het monument is ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding van Schinveld onthuld op 18 september 1994 door Joseph Godderij, een voormalig Engelandvaarder uit Schinveld. Hij maakte deel uit van de tweede invasiegolf van militairen die op 3 augustus 1944 in Gold-Beach landde. Godderij was een vriend van de in 1940 gesneuvelde Jan Mevis uit Schinveld.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in het plantsoen op de hoek Beatrixstraat/Schollstraat te Schinveld (gemeente Beekdaelen).

Bronnen

  • Gemeente Onderbanken, tegenwoordig gemeente Beekdaelen.
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents