Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Ezechiël J. Hoek, T. Veenstra
Onthulling: 1 september 1946
Adopteer dit monument.

Appelscha, monument van de Vrije Socialisten (foto: A. Hazekamp)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument van de Vrije Socialisten in Appelscha (gemeente Ooststellingwerf) is een trapvormige bakstenen muur met ingemetselde plaquette. Rechtsonder is een tweede gedenkplaatje ingemetseld.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945

ONKWETSBAAR BLYFT
DE GEEST, TEMIDDEN VAN
HET BRUUTSTE GEWELD
AAN ALLE GEVALLEN
KAMERADEN'.

Het opschrift op het gedenkplaatje luidt:

'VRIJE SOCIALISTEN EN
ANTIMILITARISTISCHE
BEWEGING'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument van de Vrije Socialisten in Appelscha (gemeente Ooststellingwerf) is opgericht ter nagedachtenis aan leden van deze beweging die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De heer Jo de Haas was in de jaren tussen de twee wereldoorlogen een actief en vooraanstaand figuur in de beweging der Vrije Socialisten. Hij hield talloze spreekbeurten, ook in de noordelijke provincies. Ook schreef hij verschillende brochures. Een van de laatste die nog onder zijn naam werd gepubliceerd, Tussen twee werelden, verscheen kort na de meidagen van 1940 als een uitgave van de 'Vrije Groepen in het Noorden'. Tijdens de bezetting is De Haas ondergedoken. Maar de bezetter wist hem toch te vinden en heeft hem in het voorjaar van 1945 in Drenthe gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 september 1946.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de ingang van het kampeerterrein van de Stichting tot Vrijheidsbezinning, gevestigd aan de Aekingaweg te Appelscha (gemeente Ooststellingwerf).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht