Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Winschoten, monument bij de Joodse begraafplaats (foto: Gemeente Winschoten)
Winschoten, monument bij de Joodse begraafplaats (foto: Gemeente Winschoten)
Winschoten, monument bij de Joodse begraafplaats (foto: Gemeente Winschoten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Joodse begraafplaats in Winschoten (gemeente Oldambt) is een zuil, bekroond met een davidster. Het gedenkteken is geplaatst op een gedeeltelijk ommuurd pleintje.

Tekst
De tekst op de zuil is zowel in het Hebreeuws als in het Nederlands:

'BLIJVEND ZIJ DE HERINNERING AAN
DE KINDEREN ONZER GEMEENTE
446 IN GETAL.
DOOR DE WREDE HAND DER VIJANDEN
VAN ONS WEGGERUKT
IN DE JAREN 5702 - 5705 / 1940 - 1945.
MOGEN ZIJ ZETELEN
IN GODS LICHTGLANZEN'.

In 1995 is bekend geworden dat het aantal van 446 joodse burgers niet klopt. Het exacte aantal is niet meer na te gaan, omdat er vóór 3 oktober 1942 al joodse mannen uit Winschoten per trein naar werkkampen in Nederland zijn vervoerd. Het getal moet '389' zijn.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de Joodse begraafplaats in Winschoten is opgericht ter nagedachtenis aan de 389 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

In het begin van de bezetting werden joodse mannen per trein naar werkkampen in Nederland vervoerd. Vanaf oktober 1942 werden joodse inwoners van Winschoten door de bezetter opgepakt en gedeporteerd naar de vernietigingskampen in Polen.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de ingang van de Joodse begraafplaats, gelegen aan het St.-Vitusholt te Winschoten (gemeente Oldambt).

Bron
Gemeente Winschoten.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht