Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Baflo (gemeente Het Hogeland) is een wit natuurstenen beeld van een staande mannenfiguur met een starre blik. De verzetsman heeft zijn linkerhand op de borst om aan te tonen dat uit overtuiging werd gehandeld. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Op de muur achter het beeld is een plaquette aangebracht.

Teksten
De tekst op het voetstuk luidt:

‘1940 – 1945
L. BROEILS
P. GOOTJES
J.P. GOOTJES
K. STAVENGA
M. TILLEMA’.

De tekst op de plaquette luidt:

‘1940 – 1945
J. VOS
P.J. GRAVER
H. BOUWSEMA
L. VRIES’.

Wijziging
De plaquette is later aan het monument toegevoegd.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Baflo (gemeente Hogeland) is opgericht ter nagedachtenis aan negen medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de negen slachtoffers luiden:

H. Bouwsema, L. Broeils, J.P. Gootjes, P. Gootjes, P.J. Graver, K. Stavenga, M. Tillema, J. Vos, en L. Vries.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het kerkhof van de N.H. kerk aan de Kostergang te Baflo (gemeente Het Hogeland).

Bronnen

  • Gemeente Winsum, tegenwoordig gemeente Het Hogeland.
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Het maandblad Aantreden van juni 1955, nr. 6, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Ex-politieke Gevangenen uit de Bezettingstijd.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents