Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 29 oktober 1992
Adopteer dit monument.

Winschoten, 'Joodse plaquette' (foto: E.H. Hoving)

Het monument

Vorm en materiaal
De 'Joodse plaquette' in Winschoten (gemeente Oldambt) is uitgevoerd in roestvrij staal. Op de plaat is een davidster aangebracht. De gedenkplaat is circa 50 centimeter hoog en 1 meter breed.

Tekst
De tekst aan de rechterzijde van de davidster luidt:

'3/4 OKTOBER 1942 - 3/4 OKTOBER 1992
TER HERINNERING
AAN DE ONGEVEER 500 JOODSE BURGERS
VAN WINSCHOTEN
DIE PER TREIN WERDEN WEGGEVOERD
NAAR WESTERBORK
EN VANDAAR NAAR CONCENTRATIEKAMPEN
IN DUITSLAND EN POLEN.
IN DEZE KAMPEN WERDEN UITEINDELIJK
446 OMGEBRACHT'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De 'Joodse plaquette' is opgericht ter nagedachtenis aan de 500 joodse medeburgers uit Winschoten (gemeente Oldambt) en omgeving die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

In het begin van de bezetting werden joodse mannen per trein naar werkkampen in Nederland vervoerd. Vanaf oktober 1942 zijn 500 joodse inwoners van Winschoten en de omliggende gemeenten door de bezetter opgepakt en gedeporteerd naar de vernietigingskampen in Polen.

Onthulling
Het monument is op 29 oktober 1992 onthuld.

Locatie
De plaquette is bevestigd op de muur bij de oude ingang van het perron van het NS-station te Winschoten (gemeente Oldambt).

Bronnen

  • Gemeente Winschoten;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht